De Belg is Europees kampioen in het recycleren van glas. Dat heeft Mik Van Gaever, technisch directeur van Fost Plus, vrijdag gezegd in Lummen. “Met 96% glasrecyclage haalt België wellicht het hoogste percentage ter wereld”, aldus Van Gaever. Van Gaever zei één en ander vrijdag tijdens de officiële en feestelijke opening van de nieuwe, state-of-the-art glaszuiveringsinstallatie van het glasrecyclagebedrijf GRL in Lummen, dat tegelijk zijn 30ste verjaardag vierde.
Met 96% aan glasrecyclage haalt België alvast het hoogste percentage in Europa, zo blijkt uit gegevens van 2009 van de Europese federatie voor containerglas FEVE. België scoort beter dan Zwitserland (95%), Nederland (92%), Oostenrijk (90%) en Zweden (90%). Het gemiddelde in Europa bedraagt 67%. Helemaal onderaan bengelt Griekenland met amper 15%.
“We hebben goede wetten en een goede organisatie. Dat verklaart het goede resultaat van ons land”, zegt Van Gaever. “Wellicht is dit ook het beste resultaat in de hele wereld.” Fost Plus is de private organisatie die in opdracht van de overheid instaat voor de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling en recyclage van huishoudelijk afval. Fost Plus werkt daarvoor samen met intercommunales, ophalers, sorteercentra en recyclagebedrijven.
CO2-neutraal
Van Gaever zei één en ander in zijn toespraak tijdens de feestelijke opening van de nieuwe installatie van het glasrecyclagebedrijf GRL in Lummen. Het familiebedrijf (Vanswartenbrouck) investeerde 1,3 miljoen euro in een nieuwe techniek om glasscherven te ‘droogwassen’. Dat gebeurt onder meer met hete lucht, geproduceerd door een motor die op milieuvriendelijke palmolie draait. Nadien worden onzuiverheden (zoals keramiek, steen, porselein) via een batterij van geavanceerde camera’s opgespoord en met perslucht ‘weggeschoten’. GRL levert de ‘propere’ glasscherven aan glasproducenten die het gebruiken als grondstof voor nieuwe flessen of andere glazen producten.
Dankzij de groene energie die de installatie levert, maakt GRL zich sterk het eerste CO2-neutrale glasrecyclagebedrijf ter wereld te zijn. Behalve de vestiging in Lummen (49 medewerkers) beschikt de groep GRL nog over drie vestigingen in Duitsland. De groep haalt een omzet van 24 miljoen euro (2010) met in totaal 130 medewerkers. De totale capaciteit bedraagt 800.000 ton per jaar.