Ook voor de vaste klanten was het zaterdag toch wel even schrikken toen het nieuws doorsijpelde. “Ik word volgend jaar 65, Walter is er ondertussen al 81. Dat zijn leeftijden waarop je het wat rustiger aan mag gaan doen”, meent Mie-Jée. “We kiezen nu voor dat stukje meer levenskwaliteit.”
Mie-Jée Verboven en Walter Goris zijn beide sommeliers met een haast levenslange ervaring op de teller. Zo’n 14 jaar geleden werd de kroon op de bestaande wijnverkoop gezet met de opening van de Vinterra, een wijnhandel gekoppeld aan een wijnbar met een groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Als kok koos Mie-Jée er ook voor om in de Vinterra gerechten aan te bieden. Deels klassiekers maar ook dingen die niet overal op de kaart staan, uiteraard vergezeld van een aangepaste wijn.
1983
De uitleg van Mie-Jeé of Walter over het betrokken wijndomein, de gebruikte druiven of de vaten waarop de wijn rijpte, kreeg je er gratis bij en maakte deel uit van de beleving. Door zijn leeftijd was Walter al een tijdje minder actief, nu heeft ook Mie-Jée beslist dat het mooi geweest is. “We hebben tijdens onze loopbaan zeer veel wijndomeinen bezocht, uitstekende wijnen gedronken en ook aan onze klanten kunnen aanbieden.”
”Het voelt toch een beetje vreemd aan om na zoveel jaar je kindje los te laten”, zegt Walter die sinds 1983 wijnen verkoopt. “Persoonlijk heb ik altijd een voorliefde gehad voor wijnen uit de Bourgogne. Wijnen die helaas vandaag al wat meer in de duurdere prijsklasse zitten. Als wijnhandelaar komt erop aan om eerst je eigen smaak te ontwikkelen en die dan voor een stuk aan de klanten te kunnen overbrengen.”
“We hopen dat we erin geslaagd zijn om niet alleen de inwoners van Herentals hun weg te doen vinden naar heerlijke wijnen. Persoonlijke service staat daarbij voorop. Dat is ook meer en meer zo bij de wijnproducenten. De tijd dat de poort werd geopend voor een bus onwetende toeristen is al lang voorbij. Individuele klanten en na afspraak werkt het best voor iedereen.”
Wist je overigens dat tussen 10 en 12 uur ’s ochtends de beste moment is om wijnen te proeven. Dan staan de smaakpapillen nog helemaal open om de verschillende aroma’s te ontdekken. De verkoop valt nu voor ons bijna stil, maar we hebben nog voldoende flesjes in huis om zelf te genieten.”
Uitverkoop wijnkelder
De voorbije jaren werd Mie-Jée in de Vinterra geholpen door dochter Valerie maar die koos ervoor haar eigen weg te gaan en de zaak niet verder te zetten. Nu de beslissing om te stoppen genomen is mag het voor Mie-Jée en Walter snel gaan. “De wijnbar blijft nog open tot eind deze maand, daarna is het afgelopen. Met het uitverkopen van de wijnkelder zijn we ondertussen gestart en die kan na nieuwjaar mogelijk nog even doorlopen. Tegen de feestdagen is het traditioneel wel wat drukker. We zien wel waar we straks staan. Het pand zelf gaan we te koop aanbieden.”
Voor de buitenwereld was het nakende einde van de Vinterra een goed bewaard geheim. “De aankondiging van de stopzetting hing nog maar even aan de muur en de reacties liepen al binnen. Verbazing, maar ook begrip”, weet Mie-Jée. “Onder meer van de collega’s handelaars in de buurt. In een winkelstraat is er constant een komen en gaan van winkels, maar in de Bovenrij verdwijnt er jongste tijd net iets meer dan er bijkomt.”