De verkiezing van de Limburgse Start-Up van het Jaar is een initiatief van Limburg Startup, de start-up-community van investeringsmaatschappij LRM, en vindt plaats in het kader van de verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar.
Dit jaar kon de jury kiezen tussen vier kandidaten: Senhive, Breed Bio, Hippo DX en Extra Horizon. “Het waren stuk voor stuk sterke dossiers”, zegt Marc Beenders van Limburg Startup. “De jurering leverde dan ook een pittige discussie op.” De jury – bestaande uit professor Pieter Vandekerkhof (UHasselt), Marc Beenders (LRM en Limburg Startup), Frederick Jacobs (Secury360, de vorige winnaar), Kristof Cox (Deloitte) en Bieke Van Gorp (Fibricheck) – koos uiteindelijk voor dronebedrijf Senhive.
“Senhive wist de jury te overtuigen met de indrukwekkende mijlpalen die de voorbije twaalf maanden werden gehaald”, aldus Marc Beenders. “De jury had woorden van lof voor het sterke financiële resultaat in een sector waar het niet evident is om winst te realiseren. Bovendien kan het bedrijf uitpakken met een mooie internationale klantenportfolio en een divers uitgebouwd team. De plannen voor 2025 zien er veelbelovend uit. Kortom, alle ingrediënten waren aanwezig om Senhive tot winnaar uit te roepen.”
Triumviraat
Senhive werd in 2019 opgericht door Thomas Petracca, Wouter Paesen en Stijn Burm. Aanvankelijk vond de start-up onderdak op de Corda INCubator in Hasselt, om daarna te verhuizen naar Droneport in Sint-Truiden. Binnenkort maakt het bedrijf de omgekeerde beweging. Op de Corda Campus vond Thomas Petracca een ruimte van 180 vierkante meter. “Een gevoelige vooruitgang vergeleken met ons atelier van 30 vierkante meter dat nu dient als productieruimte.” Petracca doet dat niet zomaar. Door de productie bewust in Limburg te houden wil hij ook de maakindustrie in onze provincie een duwtje geven.
De verhuizing naar een ruimere locatie is overigens dringend nodig. “Wij hebben de voorbije twee jaar een serieuze groei gekend”, aldus Petracca. “De omzet groeide van 1,5 miljoen euro vorig jaar naar bijna drie miljoen euro dit jaar. Bovendien willen we de komende maanden ook extra mensen aanwerven. Zo gaan we van 10 naar 22 medewerkers.”
Opsporing verzocht
Vandaag is Senhive gespecialiseerd in het opsporen van drones, maar de technologie die daarvoor de basis vormt, vindt zijn oorsprong op de zuidpool. CEO Thomas Petracca maakte naam op de Belgische zuidpoolbasis Prinses Elisabeth, waarvoor hij de volledige communicatie-infrastructuur ontwikkelde.
Dat was ook het centrum voor micro-elektronica imec niet ontgaan, dat samen met LRM het bedrijf op weg hielp. Vandaag zijn LRM en imec nog altijd aan boord als aandeelhouder, samen met meerderheidsaandeelhouder Petracca en een Belgische private investeerder.
Senhive maakt vooral furore met de ontwikkeling van systemen voor de detectie van ongewenste drones. Drones zijn uit onze samenleving niet meer weg te denken, maar ze houden ook bepaalde risico’s in. Senhive speelt in op de vraag van bedrijven en organisaties die zichzelf willen beschermen tegen ongewenste drones, zoals luchthavens, gevangenissen en kerncentrales.
Vorig jaar deed Senhive ruim 13 miljoen dronedetecties. Meestal gaat het daarbij over mensen die zich niet bewust zijn van de regels, maar soms zijn er ook criminele activiteiten mee gemoeid. “Je houdt het niet voor mogelijk waarvoor drones tegenwoordig worden gebruikt”, aldus Petracca. “Inbrekers gebruiken drones die worden voorzien van een systeem voor warmtedetectie, zodat ze kunnen zien of een gebouw al dan niet verlaten is. Criminelen voorzien hun drone van een stoorzender en landen op het dak van een distributiecentrum. De stoorzender zorgt ervoor dat goederen niet meer kunnen gescand worden, waardoor het magazijn plat ligt en het bedrijf kan afgeperst worden. Of een drone kan landen op het dak van een datacenter en vervolgens een virus letterlijk droppen.”
Internationaal
Senhive werkt onder meer samen met de haven van Antwerpen en SkeyDrone, een dochterbedrijf van Skeyes, het bedrijf dat in ons land het luchtverkeer regelt. De voorbije jaren groeide Senhive ook in het buitenland. Momenteel is het bedrijf actief in 27 landen, waarbij de eerste stappen werden gezet in Japan en de Verenigde Staten. Zo werkt Senhive samen met de stad Den Haag en stond Senhive in voor de volledige dronedetectie tijdens de Olympische Spelen in Parijs. “Inmiddels zijn we niet alleen in staat om de drone op te sporen, maar ook de piloot, en ontwikkelen we een mobiele installatie”, gaat Petracca verder.
De oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat drones ook steeds vaker militaire toepassingen krijgen, zowel aan het front als bij spionage en bij hybride oorlogvoering. Petracca steekt niet onder stoelen of banken dat naast geografische groei in de VS en Azië de defensiesector en de daaraan gekoppelde kritische infrastructuur de komende jaren zal uitgroeien tot de grootse groeimotor voor Senhive.
Transport
Senhive is ook actief op andere terreinen die met drones te maken hebben. “We geven de moderne luchtvaart een duwtje in de rug”, zegt Petracca.”Zo bouwen we de infrastructuur voor een corridor of snelweg voor transport met drones van Antwerpen naar Hasselt boven het Albertkanaal. Ook valt veel te verwachten van drones voor personenvervoer. Daar wordt momenteel miljarden in geïnvesteerd.”