Sinds vijf jaar biedt Aviato, het tewerkstellingscentrum van de luchthaven van Zaventem, opleidingen en ontwikkelingsmogelijkheden aan via zijn Academy. Op die tijd zijn er bijna 36.000 studenten bereikt in klassieke opleidingen, en werden 83.000 e-learnings afgenomen. Aviato zelf bestaat sinds 2018.
De opleidingen van de Academy vonden tot nu toe plaats in containerklassen. Praktijkoefeningen gebeurden in Gebouw 54 op Brussels Airport, maar dat was aan renovatie toe. Die is nu, na twee jaar werken, klaar.
Veiliger oefenen
Het gebouw, dat 4.200 vierkante meter groot is, beschikt over veertien klaslokalen, een praktijkhal, een evenementenzaal en vergaderruimtes. Blikvanger is het belevingscentrum, waar VR-brillen en immersieve omgevingen de cursisten laten kennismaken met de jobs op de luchthaven.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld in een simulatie stappen op het tarmac, in de vertrekhal of bij de bagageafhandeling. “Het is niet de bedoeling om de training on the job volledig los te laten, maar dankzij de digitale technologieën kan er meer en veiliger geoefend worden door cursisten”, klinkt het.
Complex ecosysteem
“De luchthaven is een complex ecosysteem, waarbij de jobs van morgen niet meer dezelfde als die van vandaag zullen zijn”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. “Het is soms moeilijk om mensen te vinden voor de vele vacatures op de luchthaven: dankzij dit centrum kunnen we mensen versneld toeleiden naar de bedrijven die werknemers zoeken.”
De profielen van mensen waar Ahlex zich op richt, zijn zeer gevarieerd. Het gaat van studenten zonder enige ervaring tot mensen die al jaren aan het werk zijn. De opleidingen dekken dan ook het hele spectrum van jobs in de luchthavensector.
Lees ook: 175 jongeren ontdekken carrièremogelijkheden in de luchtvaart via Newton Room
“We werken met partners om ons programma samen te stellen”, vertelt Isabelle Borli, general manager van Aviato. “Recentelijk hebben we nog een overeenkomst getekend met een kuisbedrijf, dat gebruik wilde maken van de belevingsruimte.”
Borli verwacht in haar eerste jaar 1.000 à 2.000 cursisten te ontvangen. Het hele project heeft 7,5 miljoen euro gekost. De helft van de kostprijs van het belevingscentrum komt van Europese en Vlaamse middelen, en ook Brussels Airport heeft mee financiële steun gegeven.