De slachting die donderdag op de aandelenbeurzen werd ingezet, werd vrijdag wat afgeremd. In Brussel bleef het bijkomende verlies voor de korf met de belangrijkste aandelen beperkt tot 1,55%.
Het zag er aanvankelijk nochtans slecht uit. Bij de opening van de handel vrijdag, zakte de Bel20-beursindex, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste 20 aandelen weerspiegelt, meteen 3% weg. Daarmee zat een herhaling van het crisis-scenario van donderdag er aan te komen. Toen kletterde de Brusselse beurs 4,56% omlaag.
Uiteindelijk kon het verlies nog worden beperkt. Dat had alles te maken met een relatief goede start van de handel op Wall Street. Daar lijken de beleggers ervan uit te gaan dat de koersen nu al genoeg gezakt zijn.
De Belgische elitekorf telde bij de slotbel zelfs drie winnaars. Bekaert verdapperde 2,17%, GDF Suez won 0,41%. en Dexia haalde een winst van 0,13%. Daags voordien was de financiële titel nog de grote verliezer met een malus van 13,98%.
Toch waren er weer notoire verliezers. KBC, dat donderdag nog relatief goed stand hield met een verlies van maar 3,1%, moest nu toch 3,90% omlaag. Voorts werden ook Solvay, Telenet en Nyrstar meer dan 3% bijgeknipt.
Finland eist onderpand
Aan de basis van de hele onrust is echter niets veranderd. Er is nog altijd geen oplossing voor de grote overheidsschulden in een aantal landen uit de eurozone.
Intussen is er trouwens politieke heisa ontstaan over de voorwaarden die Griekenland krijgt opgelegd als het nieuwe leningen wil afsluiten. Finland eist nu een onderpand voor zijn bijdrage aan het steunpakket voor de Griekse overheid. Het heeft daarover zelfs een akkoord met Athene afgesloten. Alleen moet dat nog worden aanvaard door de andere landen die bijdragen. In een reactie daarop eisten ook Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Slowakije een dergelijke waarborg.
België haalt geld op
Maandag wordt het ook uitkijken naar de uitgifte van obligaties door de Belgische overheid. Die wil dan 1,5 miljard euro à 2,5 miljard euro ophalen. De ophaling zal gebeuren via een veiling. Er worden een obligatie met een coupon van 4% en vervaldag 2014 in de markt aangeboden. Voorts is er een obligatie met 4,25% rente en een vervaldag in 2021. En ten slotte een obligatie met een coupon van 5% en een vervaldag in 2035. Wie het meeste geld biedt voor deze obligaties, krijgt ze toegewezen.
De Belgische minister van Financiën Didier Reynders pleit in een interview met de Britse beurskrant Financial Times niettemin voor de uitgifte van euro-obligaties. Door ze door een groep van landen te laten uitgeven, kunnen ze tegen betere voorwaarden worden geplaatst. Dat maakt dat vooral zwakkere landen minder intresten zouden moeten betalen op hun leningen. Ook is hij voorstander van de uitbreiding van het noodfonds, dat landen in moeilijkheden kan bijspringen.
Goud
Ondanks de hele miserie op de financiële markten zijn er ook winaars. Wie tijdig goud gekocht heeft, telt nu zijn winsten uit. Vrijdag ging de koers van het edelmetaal voor het eerst boven 1.857 dollar per ons. Daarmee vervult het zijn rol als vluchthaven in onzekere tijden. Ook de aandelen van goudmijnen zitten fors in de lift.
Johan VAN GEYTE