default default

GAIA en Animal Rights boren de Haven van Oostende een investering van 400 miljoen euro en 200 jobs door de neus

OOSTENDE - Consternatie in de kringen van de Haven van Oostende. Een twee jaar terug aangekondigde investering door het Noorse bedrijf Columbi Salmon gaat niet door. Nochtans hadden de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse regering eerder al het licht op groen gezet voor een investering van een biologische zalmkwekerij die zou zorgen  voor 200 jobs en een tegenwaarde had van zegge en schrijve 400 miljoen euro. GAIA en Animal Rights hebben via juridische weg bezwaar aangetekend en het pleit (voorlopig) ook gewonnen. Haven Oostende beraadt zich over nieuwe juridische stappen (Raad van State). De kans dat de Noren in Noord-Frankrijk hun plan ontvouwen, is niet denkbeeldig.  

Columbi Salmon, een Noorse start-up met heel wat expertise op het vlak van duurzame zalmkweek, had de intentie om diervriendelijk en duurzaam aan zalmkweek te doen in Oostends Havengebied. Het bedrijf had  hiervoor een vergunning bekomen van de Provincie waarna GAIA en Animal Rights in beroep zijn gegaan tegen deze vergunning.  De vergunning werd in eerste instantie niettemin herbevestigd door het Vlaams Gewest. Het groene licht kwam er na unaniem gunstig advies (deels onder voorwaarden) van de adviesverlenende instanties.  Het project had ook de goedkeuring van de Vlaamse Havencommissaris.

Deze duurzame manier om aan viskweek te doen is gebaseerd op aquacultuur op land waarbij de vissen in optimale omstandigheden opgroeien in bovengrondse opslagtanks.  Hierdoor is er veel minder vissterfte dan bij klassieke zalmkweek, zo beweert het Noorse bedrijf. Bovendien wordt er door kweek op de locatie waar de consumptie plaatsvindt transport vermeden vanuit Noorwegen waardoor de houdbaarheid verhoogt en er dus minder dieren dienen geslacht te worden voor eenzelfde consumptie.

Watergebonden of niet?

Desondanks stapten GAIA en Animal Rights naar de Raad voor Vergunningsbetwisting. Die Raad heeft nu – raar maar waar – geoordeeld dat aquacultuur niet zou overeenstemmen met een watergebonden activiteit en dus niet als havengerelateerd – overeenkomstig de bestemming van het gebied – kan beschouwd worden.

Haven Oostende reageert uitermate ontgoocheld. Het bestuur zegt dat het zich moeilijk kan verzoenen met deze interpretatie en zienswijze en is hierover verbaasd gezien de talrijke andersluidende adviezen. De Haven wil nu asap in overleg gaan met Columbi Salmon.

foto: Haven Oostende