Graaf Paul Buysse, die in december vorig jaar overleed, had één grote passie: ondernemerschap in al zijn aspecten. Maar hij had ook een missie: hij wilde vooral kmo’s – 97 procent van het totale aanbod in ons land – de weg helpen wijzen naar deugdelijk bestuur en dus meer professionalisering. Zo ontstond de eerste Code Buysse in 2005. Inmiddels volgden al twee updates en in Antwerpen werd zopas Code Buysse IV voorgesteld aan zo’n 150 ondernemers, financiers en academici van over heel Vlaanderen.
In zijn openingstoespraak zong Jozef Lievens – specialist in familiebedrijven en in corporate governance- de lof van Buysse als mentor. Hij herinnerde ook aan de basisvisie die Paul Buysse dreef: bedrijven beter maken, bedrijven professionaliseren. Met zijn Code Buysse wilde hij ook geen verplichtingen opleggen maar pleitte hij eerder voor een à la carte model op vrijwillige basis. Maar Buysse zei ook altijd: “Wie de regels van corporate governance goed toepast, kan geld verdienen.“
Hot topics
Laura Lannoo, die onvermoeibaar meehielp aan de redactie van de Code Buysse IV, wees uitgebreid op het waarom van een update. De tijd gaat snel en dus is ook het ondernemerschap onderhevig aan nieuwe tendensen, aan nieuwe wetgeving, aan nieuw onderzoek of aan nieuwe fenomenen zoals digitalisering of de amper te stuiten opkomst van AI (artificiële intelligentie). Allemaal zaken die elke kmo-leider best aandachtig in de gaten houdt. “In deze versie hebben we zeker niet alles veranderd, maar wel veel zaken duidelijker gesteld en afgelijnd”, aldus Laura Lannoo.
Elke ondernemer zal een boodschap hebben aan de grote items die door het zestig bladzijden tellende nieuwe document lopen. De Code Buysse IV gaat diep in op thema’s die elke ondernemer – die het goed voor heeft met zijn bedrijf – vertrouwd in de oren moeten klinken. Noem ze maar hot topics: meer en betere efficiëntie van het bestuur (directie, raad van bestuur of raad van advies), afbakening van de rollen die eenieder moet spelen, zorgen voor complementaire competenties, voldoende diversiteit en inclusie aan boord, de rol van de CEO nader belichten, duurzaamheid in al zijn aspecten (niet enkel het milieu), aandacht voor alles wat met digitalisering en AI te maken heeft, de opvolgingsproblematiek en familiale governance.
Een hele mond vol, maar de adviezen worden in Code IV scherp en glashelder geformuleerd, ook aan de hand van best practices.
In naam van het ondernemerschap
Er zijn in vergelijking met de Code Buysse I al heel wat stappen vooruit gezet, aldus experts. Maar het parool blijft pal overeind: alles kan beter en iedereen moet dat ook beseffen. In naam van het ondernemerschap.
foto: archief lancering Code Buysse III (2017)
info: www.codebuysse.com