Nog voor de feestdagen moeten de vaste klanten van Het Aldenhof afscheid nemen. Het bekende restaurant, pal langs de oprit van de E313 in Kuringen-Hasselt, houdt op 22 december nog een afscheidsfeest en sluit daarna de deuren. “Na bijna 34 jaar”, lachen uitbaters Jos Beulen (63) en Hilde Dingenen (59). “Daarvoor waren we gestart in De Molen in Kuringen-centrum maar na anderhalf jaar kwam de Aldenhof-site op ons pad. En daar zijn we superblij mee. Maar nu is het welletjes geweest, we willen graag wat meer tijd voor onszelf en de kinderen.”
“Eigenlijk heeft de coronaperiode ons aan het denken gezet”, zegt Hilde. “We brachten veel tijd door met de kinderen, we konden eindeloos wandelen, we ontdekten plots het concept ‘weekend’ … Dat is echt blijven hangen. Bovendien was het tempo dat we onszelf oplegden in de brasserie echt moordend. We wilden wel wat minderen, maar het werd altijd maar drukker. De keuze om te evolueren naar een restaurant, heeft de situatie al wat verbeterd. Als brasserie bleven we tot 4 uur ’s nachts open, als restaurant sloten we de deuren om 23 uur. Zo moesten we al niet meer ’s nachts werken. Een stap vooruit voor onszelf, maar toch bleven we nadenken.”
Platen draaien
Nog iets dat meespeelde in hun beslissing: dat het steeds moeilijker is om personeel te vinden in de horeca. “Deze sector evolueert razendsnel”, zeggen Hilde en Jos. “Enerzijds krijg je grotere ketens van zaken, waar makkelijker met personeel kan geschoven worden. Anderzijds zie je steeds vaker kleine, fijne zaakjes waar man en vrouw alles samen doen. Alles daartussenin wordt moeilijk. In die 34 jaar dat we deze zaak gerund hebben, was er altijd een van ons beiden hier, op amper tien dagen na. Een paar weken geleden zijn we voor de allereerste keer samen naar het Koninklijk Hasselts Operettegezelschap gaan kijken op een donderdagavond. Dat was geweldig en dat willen graag meer gaan doen.”
Op 22 december nemen Hilde en Jos afscheid van hun klanten. “De afscheidsavond is nu al volzet”, zegt Jos. “Misschien moeten we het dan nog eens één keer zoals vroeger doen. Dan riepen de klanten: ‘Jos, zet eens iets op.’ En dan dook ik richting platenspeler voor een feestje. Dat deed ik dan een uurtje, soms iets langer. Nooit overdreven, maar wel echt feest. Daarvoor stonden we bekend.”
Alle lagen
“Ons zomerterras, de speeltuin, onze vaste huisband Snakes die kwam optreden als er wat te vieren viel: dat zijn voor ons de topmomenten”, zeggen Hilde en Jos. “Hier kon je iedereen tegenkomen, echt alle lagen van de bevolking. Zo wonen de ouders van Matteo Simoni hier in de buurt. Hij en onze kinderen hebben vaak samen gespeeld hier. Zelf passeert de acteur hier nog een paar keer per jaar, zijn ouders zijn zowat wekelijkse bezoekers. Die beleving bij onze klanten, daar hebben we het echt voor gedaan.”
En nu? “Tja, het restaurant, de dagelijkse routine, daar houden we mee op”, zeggen Jos en Hilde. “Met Kerstmis kunnen onze klanten nog afhaalgerechten bestellen, daarna stoppen we met het restaurant. We blijven nog wel privéfeestjes, bedrijfsfeestjes of familiebijeenkomsten organiseren tot het pand verkocht is.”