Het licht brandt weer in de keuken van het restaurant Cucinamarangon in de Patersstraat in Turnhout. Aan de gevel hangt een nieuw menu. “We werken de laatste hindernissen weg om volgende maand weer te openen”, zegt chef-kok Fabio Marangon. “Op dit ogenblik proberen we met vrienden en familie wat dingen uit, zodat we probleemloos een nieuwe start kunnen maken.”
Nadat het restaurant vorig jaar nog zijn 35ste verjaardag vierde en een vermelding met score 13,5 op 20 in de Gault&Millaugids had gekregen, ging het in september onverwacht failliet. “Het voelde alsof we een sloophamer tegen ons hoofd hadden gekregen”, getuigt Fabio vandaag.
“Liana heeft zich wekenlang niet buiten durven te vertonen. Ik vergelijk ons verhaal wel eens met dat van Manchester City: een topploeg die alles wint en nu plots faalt (City won geen enkele van zijn laatste zes wedstrijden, red.), hoewel de spelers, het stadion, de trainer en het bestuur ongewijzigd zijn. Hier ging ook alles goed. Het restaurant was geregeld volzet, onze lieve klanten waren tevreden. Toch liepen we plots op een fiscale muur. We hadden ons slecht laten adviseren en we zijn te naïef geweest. We liepen tegen een muur en geraakten er niet meer overheen. En uiteraard worden wij verantwoordelijk gesteld voor de fouten die zijn gemaakt.”
Fabio en Liana laten een emotioneel moeilijke periode achter zich. Ze beslisten al snel om het restaurant weer op te starten. De zaak was dan wel failliet, de naam Cucinamarangon niet. “Gelukkig maar, want in mijn hoofd zitten nog veel ideeën”, zegt Fabio. “Al was dat niet evident. We zagen niet hoe we uit deze put konden geraken zonder al te veel kleerscheuren, maar anderen hielpen ons er uit.”
“De hulp kwam van iemand die wij ooit, lang geleden, in het restaurant hebben opgeleid en onder onze vleugels hebben genomen en die ondertussen een succesvolle ondernemer is. Hij nam contact op met ons. ‘Chef’, zei hij – hij noemt me nog steeds chef – ‘dit kan toch niet’. Hij heeft ons geholpen met de zoektocht naar nieuwe raadgevers en investeerders. We hebben de puzzel gelegd. Als ook de papierwinkel in orde is, kunnen we weer openen. We laten het verleden achter ons en bouwen vanaf december aan een nieuwe toekomst.”
Fabio meldde de heropening al op sociale media. De reacties kwamen onmiddellijk. “De telefoon rinkelde meteen. Mensen willen weer reserveren. Dat doet ongelooflijk veel deugd. Op dit ogenblik zijn Liana en ik aan het oefenen, om te bekijken hoe we dit met zijn tweeën kunnen bolwerken. De ziel is gebleven, de passie voor de job en de liefde voor onze klanten ook.”
Fabio is al 64, maar hoopt dit nog tien jaar vol te houden. “‘Dit is de mooiste hondenstiel ter wereld’, zei Seppe Nobels onlangs. Het klopt. Ik doe dit ontzettend graag en ik ben zeker dat we op de hulp van onze dochters Moira en Alessia kunnen rekenen wanneer we hen nodig hebben. Ons hart blijft kloppen voor dit restaurant. De carrosserie heeft een bluts gekregen, maar de motor draait nog. Vanaf nu kijken we alleen nog naar voor en maken we weer het beste van Cucinamarangon. Het DNA van het restaurant is niet gewijzigd, maar het zal wat intiemer zijn.”