“Onze familie heeft al vier generaties een zaak in de Bergstraat op hetzelfde adres”, vertelt zoon Gert Vercammen. “Onze overgrootvader begon er met een zaak in ‘koloniale waren’. Hij verkocht er allerlei potjes, pannetjes en hebbedingetjes. Onze grootvader was de eerste horlogemaker in de familie. Hij begon rond 1932 met een eigen zaak in de Stationsstraat en nam zo’n jaar of vijf later intrek in het pand van zijn vader. Onze vader Clem nam de zaak op zijn beurt over rond 1965. Onze grootvader trok zich toen terug in het atelier.”
In 2006 gaf Clem zijn zaak over aan zijn drie kinderen, Ilse, Kristien en Gert. “Zo werden wij de derde generatie juweliers”, vertelt Gert. “Ons vader ging daar op een speciale manier mee om. Hij heeft zich nergens nog mee bemoeid, maar hij was ook niet minder in de winkel. Het was alsof hij hier over ons kwam waken. Mocht er iets niet goed gegaan zijn of we zouden ruzie hebben gemaakt, dan hadden we hem zeker gehoord, maar dat is nooit nodig geweest.”
Geen klager
Vorige week maandag en dinsdag was Clem nog trouw op post achter de schermen van de winkel. “Hij moest en zou in de Bergstraat zijn, maar het viel me toen wel op dat het met zijn motoriek echt niet meer goed zat”, zegt Gert. “Het laatste halfjaar zagen we al dat hij gaandeweg achteruitging. Omdat zelfstandig leven niet meer lukte, verbleef hij in wzc Heilige Familie. Maar uiteindelijk is alles toch nog sneller gegaan dan we hadden verwacht. Voorbije zondag werd hij plots heel slecht en ging hij heel snel achteruit.”
Ondanks zijn gezondheidstoestand was Clem volgens Gert het omgekeerde van een klager. “Je hebt mensen die dagenlang kermen als ze hun teen stoten en je hebt er die geen krimp geven als ze hun teen breken”, zegt hij. “Ons vader was van die tweede categorie. Als hij zich slecht voelde, liet hij dat nooit merken. Hij bleef onder alle omstandigheden positief. Hij had ook altijd een bepaalde fierheid over zich. Als hij buiten ging, moesten zijn haren gekamd zijn en moest hij zijn riem en propere schoenen hebben. Zich laten gaan, zat er bij hem niet in.”
Merknaam
Over fierheid over zijn eigen werk of dat van zijn kinderen hoorde Gert zijn vader nooit opscheppen. “Hij heeft merken naar Heist-op-den-Berg gehaald die je normaal in steden als Antwerpen, Brugge of Gent verwacht”, zegt Gert. “Ik kan geloven dat je dan hoopt dat je kinderen dat niet verknoeien, maar dat is dus niet gebeurd. We zijn verdergegaan op het elan dat we van hem hebben geleerd. Ik denk wel dat hij daar best trots op was. Dat vernemen we ook wel via via, maar rechtstreeks zei hij ons daar nooit iets over.”
Lees ook: Juwelier Clem Vercammen viert 90ste verjaardag met nieuw winkelconcept
De naam Clem Vercammen is intussen een begrip geworden in de ruime regio, zelfs tot op het punt dat sommigen de naam niet meer aan een persoon linken. “Toen we de zaak destijds in handen kregen, vonden we het met ons drieën belangrijk dat de naam Clem Vercammen zou blijven”, zegt Gert. “We maken er reclame mee en werkten een logo uit, tot op het punt dat het een beetje een merknaam werd. De voorbije dagen hoorde ik inderdaad al enkele keren vallen dat het een begrip is geworden, terwijl het eigenlijk over een mens gaat. Voor ons is dat een soort van eerbetoon aan hem, iets wat wij voor hem konden terugdoen.”
Aanstekelijk
Tot slot benadrukt Gert hoe positief zijn vader steevast in het leven stond. “Hij heeft graag geleefd en zag ook graag leven”, zegt hij. “Dat straalde hij uit, wat aanstekelijk werkte bij anderen. Hij gunde anderen ook altijd graag hun geluk en dat deed hij op een heel natuurlijke manier. Het klinkt misschien wat cliché, maar je krijgt wat je zaait. Dat horen we nu op allerlei manieren binnenkomen in de steunbetuigingen die we ontvangen.”
De uitvaartplechtigheid vindt plaats op dinsdag 3 december om 10 uur in de Sint-Lambertuskerk in Heist-centrum. Een laatste groet brengen kan op vrijdag 29 november van 19 tot 20.30 uur in de juwelierszaak van Clem in de Bergstraat 151.