Annelies Corne (zie foto onderaan) baat samen met haar partner Chateau Prieuré Sainte-Anne uit. “Vanaf mijn jeugd heb ik graag wijnen geproefd”, zegt ze. “Ik degusteerde en vond het vaker niet, dan wel lekker. Ik keek op naar de zogenaamde wijnkenners om me heen. Een ´wijnkenner’, het had iets mysterieus, iets wat ikzelf -naar mijn idee- nooit zou kunnen worden. Mijn passie voor de natuur in combinatie met de dromen van mijn echtgenoot brachten me naar Capian waar we Château Prieuré Saînte Anne overnamen. We lieten regio Kortrijk achter en gingen er met het hele gezin wonen. Ik volgde een vakopleiding tot ‘viticultrice’ in Beauséjour waar ik alles leerde over het werk in de wijngaard: snoeien, grondwerken met de tractor, vendanges en vert, enzovoort. In een latere fase volgde ik de opleiding tot ‘vigneronne’ of wijnmaker aan de wijnuniversiteit (ISVV) van Bordeaux en 6 jaar geleden startte ik met het maken van onze eigen rode wijn.”
Annelies Corne zegt dat ze duidelijk ambitie heeft. “Mijn doel is een evenwichtige, harmonieuze en foutloze wijn produceren met respect voor de natuur”, aldus Corne. “Onze wijn is de perfecte reflectie van het terroir van Prieuré Sainte Anne: gravel grond, zand met klei in de diepe ondergrond op zuidgerichte hellingen. Een krachtige wijn die toch nog de frisheid van rood fruit in zich draagt.
Ik leerde dat wijn met plezier degusteren voor iedereen toegankelijk is. Aan onze bezoekers leg ik uit zich niet te laten afschrikken door de zelfverklaarde wijnkenners. Wijn is een natuurproduct samengesteld uit 1 of meerdere druivensoorten (cépages). Afhankelijk van welke druivensoorten jij lekker vindt, zal een wijn afkomstig van een goed terroir, die op een goede en eerlijke manier gemaakt wordt, je puur genot schenken. Wijnkenner of niet.”
Hongaarse wijngaardrie Bostoen-Bourdeau (Artor Winery)
Valérie Bostoen-Bourdeau baat samen met haar man het wijdomein Artor Winery uit, in e nabijheid van de grens tussen Hongarije en Kroatië. Ze combineert haar passie voor wijn met ondernemerschap. De naam Artor is een eerbetoon aan hun twee zonen, Arthur en Hector, en de flessen worden gesierd door droodles van haar man.
Valérie reist regelmatig naar Hongarije om nauw samen te werken met hun gerenommeerde wijnmaker István Ipacs Szabó. Deze samenwerking staat centraal in het streven naar perfectie en authenticiteit in hun rode Bordeaux-blend. Ze koos bewust voor Hongarije om Vlaamse wijnliefhebbers een onbekend maar veelbelovend terroir te laten ontdekken. Met veel plezier promoot en verkoopt ze haar wijnen in België (onder meer bij Wijnen De Clerck uit Kortrijk) waarbij ze haar kennis en enthousiasme deelt met een groeiend publiek.