“Twee jaar geleden heb ik een oude hobby van bloemschikken terug opgenomen. Ondertussen heb ik ook de opleiding van florist gevolgd. Sindsdien geef ik workshops bloemschikken. Ik heb een eigen atelier waar ik bloemstukken en ruikers op bestelling maak. Ik versier ook feestlocaties en dergelijke”, vertelt Sofie Nerinckx.
“Mijn andere grote hobby is bakken. Mijn vader was vroeger bakker. Ik heb het dus van geen vreemden”, gaat Sofie verder. “Wanneer ik een cursus bloemschikken geef, gebeurt het heel vaak dat ik een zelfgebakken taart meeneem om tijdens de pauze gezellig samen op te eten. Een van mijn klanten is een patissier en hij spoorde me aan om hier meer mee te doen. Vorig jaar stond ik als test al eens op de kerstmarkt in Sint-Pieters-Leeuw met zelfgemaakte truffels en koekjes. De reacties waren zeer positief.”
Brood en bloemen
“Zo is het idee gegroeid om mijn twee passies samen te laten komen in een eigen zaak: In Bloem. Hier kunnen mensen terecht zowel voor een bloemstuk of een ruiker bloemen als voor een brood, pistoletjes of een taart”, verduidelijkt Sofie.
Sofie verbouwde intussen haar garage in de Jean-Baptist Cardijnstraat in het Leeuwse gehucht Mekingen om tot een winkelruimte. “In Bloem is voor mij een bijberoep. Ik heb nog steeds een vaste job bij een verzekeringsbedrijf. Daarom is In Bloem enkel op zaterdag en op zondag open en met speciale feestdagen. Mensen kunnen ook bestellingen plaatsen. En ja, als ik het hele weekend sta te bakken, dan is die combinatie best pittig. Maar op een of andere manier zorgt het ook voor evenwicht in mijn leven omdat ik zo naast mijn job kan bezig zijn met dingen die echt leuk vind.”
Corona
“Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht”, vertelt de zaakvoerster. “Ik heb in die periode heel hard gewerkt thuis. Het deed me in een mentale dip belanden. Het vele reflecteren op wat was geweest tijdens lange wandelingen, heeft me op weg gezet om mijn oude passies terug op te nemen waar ik zelf zo gelukkig van word: bakken en bloemschikken. Ondertussen zijn mijn kinderen groter en heb ik meer tijd om me hier op te focussen. Mijn gezin staat helemaal achter mij.”
Zaterdag en zondag vonden al meteen heel wat mensen de weg naar de weekendbakkerij In Bloem. “Veel mensen zeggen me dat ze blij zijn dat er opnieuw een bakker in hun buurt is. Dat wordt echt gemist nu er steeds minder bakkerijen overblijven”, zegt Sofie. “Zelf trek ik helemaal de kaart van het lokale en het artisanale. De appels die ik gebruik komen uit Pepingen, de aardbeien zullen uit Vlezenbeek komen. De bloemen haal ik van het plukveld in Herne.”
In Bloem kan men vinden in de Jean-Baptist Cardijnstraat 8 in Sint-Pieters-Leeuw op zaterdag en zondag vanaf 8.30 uur.