De Limburgse economie zal de komende maanden op wat minder hoge toeren draaien, maar het toch beter doen dan eerder verwacht. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuuranalyse van Voka Limburg. De arbeidsmarkt wordt hét probleem van de toekomst: een vacature invullen dreigt een hel te worden.
De conjunctuurbarometer van Voka Limburg voorspelde vorige maand al een piek in de conjunctuur in mei, met daarna een neerwaartse knik. De knik komt er ook, zo blijkt nu, maar zal minder erg zijn dan aanvankelijk verwacht. Er komt alleszins een voorlopig einde aan de steile opmars van de Limburgse economie. Niet zo vreemd, de zomermaanden vormen traditiegetrouw een periode van stagnatie.
De Limburgse economie wordt nog altijd gedragen door de stevige exportprestaties. In volume verwachten de conjunctuuranalisten dat de export de komende zes maanden zo’n 25% hoger zal liggen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Maar in waarde uitgedrukt manifesteert zich een eerder negatieve trend.
Voorts is er weinig beweging te bespeuren in de bouw, en raakt ook de autoverkoop niet op snelheid. In het toerisme – waar nu de belangrijkste periode aanbreekt – wordt eveneens een vlakke prestatie verwacht vergeleken met de aankomsten en overnachtingen van vorig jaar (zie ook artikel hiernaast). Het aantal starters lag in de eerste helft van dit jaar 13% lager dan vorig jaar.
Arbeidsmarkt
Hét grote knelpunt voor de komende maanden wordt de arbeidsmarkt. In absolute aantallen ligt de Limburgse werkloosheid nu 7% lager dan een jaar geleden. Op zichzelf goed nieuws natuurlijk, maar er zit een serieuze adder onder het gras. “Volgens het Planbureau komen er tegen 2016 in ons land 160.000 arbeidsplaatsen bij”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten van Voka Limburg. “Volgens onze berekeningen betekent dat voor Limburg een aangroei met 18.000 jobs in vijf jaar. In mei telde Limburg 25.771 niet-werkende werkzoekenden. Je ziet zo dat de arbeidsmarkt volledig dreigt op te drogen, elk talent zal moeten geactiveerd worden. Een vacture invullen dreigt de hel te worden. En dat gaat uiteraard de lonen doen stijgen.”
Voka Limburg herhaalt daarom zijn oproep voor het vormen van een krachtdadige regering, die de loonkosten in toom kan houden, de arbeidsmarkt versoepelen en de hogere intrestvoeten (vergeleken met de buurlanden) kan doen terugdringen.
Dominiek CLAES