van wellen Foto's: JAA

Van Wellen en buren Van de Wervelaan begraven strijdbijl: bouw 27 luxeflats The Suites gaat van start

Aan de Van de Wervelaan is begonnen met de sloop van de BioShop en een aantal oude villa’s. Tegen november 2027 moeten alle 27 luxeflats die er in de plaats komen instapklaar zijn. Van het burenprotest dat vier jaar geleden de kop opstak, is geen sprake meer en daar is een goede reden voor.

De Van de Wervelaan, bij de inkom van Schilde en bekend van elektrowinkel Vrelust op de hoek, was ooit een mooie dreef met alleenstaande woningen, tuinen en statige eikenbomen. De bomen zijn al lang verdwenen en vervangen door kleinere exemplaren. Intussen hebben ook al heel wat huizen plaatsgemaakt voor gebouwen met villa-appartementen.

De bekende bouwgroep Van Wellen uit Kapellen en projectontwikkelaar Steen Vastgoed konden de eigenaars van een vijftal resterende vrijstaande eengezinswoningen overtuigen om hun panden te verkopen. Ook de uitbaters van de BioShop ging overstag. De winkel is al een hele tijd gesloten.

Het schepencollege zag in 2021 geen graten in de plannen om alles wat er stond over een strook van ruim honderd meter te laten slopen en te vervangen door drie van elkaar losstaande gebouwen. Schildevelden, zo ging het project aanvankelijk heten. Later veranderde de naam van de residenties naar The Suites. Een verwijzing naar de high-end afwerking met onder meer natuursteen als gevelbekleding.

“Omringd door een prachtig aangelegd groen park en op korte afstand van het centrum van Schilde bieden deze appartementen, waaronder vijf penthouses, niet alleen luxe, maar ook rust en comfort. Elk appartement beschikt over royale zuidwestgeoriënteerde leefterrassen, perfect om te genieten van het buitenleven in alle privacy”, aldus Jonathan Goossens van Steen Vastgoed.

“Duurzaam wonen staat centraal in The Suites, met voorzieningen zoals zonnepanelen, regenwaterrecuperatie, een geothermische warmtepomp en pre-installaties voor laadpalen. Het project zal een E-peil van E10 behalen. Voor de afwerking zijn ruime budgetten voorzien.”

Negen van de dure appartementen – met een prijskaartje van minstens 650.000 euro – zijn al verkocht. Schilde ligt nu eenmaal goed in de markt als woongemeente en daar willen mensen ook voor betalen.

Toch leek het succesverhaal van Van Wellen in Schilde op een sisser te zullen aflopen omdat een aantal over- en achterburen, die nog wel in een ‘gewoon’ vrijstaand huis wonen, in beroep gingen tegen de vergunning. Het geding leidde tot een confrontatie voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Advocaat Pascal Mallien van de bewoners: “Maar daar werd een billijk bemiddelingsakkoord bereikt tussen beide partijen en werd het verzoek tot vernietiging van de vergunning ingetrokken.”

De strijdbijl werd begraven omdat Van Wellen een aantal tegemoetkomingen deed in het ontwerp om de overlast voor de buren tot een minimum te beperken. Het gaat onder meer om een groenscherm achteraan, akoestische maatregelen bij de afwerking van de overdekte terrassen en het verleggen van de inritten tot de ondergrondse parkings. Volgens Pascal Mallien komt dit soort van bemiddelingsakkoord gelukkig steeds vaker voor. “Het is een goede manier om uitzichtloze conflicten tot ieders tevredenheid te beslechten”, aldus de raadsman.