Belgacom toren

Historische Kortrijkse Belgacomsite wordt woontoren voor studenten en nieuwe eyecatcher

KORTRIJK - Op de Belgacomsite in Kortrijk verrijst binnenkort een nieuw stadsdeel. In de eerste fase transformeert de Brabantse ontwikkelaar Promiris de iconische Belgacomtoren tot een hoogwaardige studentenresidentie met 105 kamers. De Techtower, zoals de studententoren zal heten, combineert de cultuur-historische waarde van het telecomgebouw met moderne technologieën. Bij de Techtower komen een fietsenstalling en pocketpark, een open stadspark dat in latere fases zal aansluiten op twee nieuwe woonbuurten. 

Het Belgacomgebouw aan de hoek van de Spoorweglaan en de Tuinstraat is een icoon in het Kortrijkse straatbeeld. Het pand met toren werd in 1947 gebouwd door de toenmalige Regie van Telegraaf en Telefonie (R.T.T.). Het is een architecturaal voorbeeld van de ‘nieuwe zakelijkheid’, met een baksteenbouw onder een plat dak, een strakke lijstgevel met diepe lintvoegen, vensterregisters en arduinen plinten.

Door de komst van nieuwe technologieën was de centrale van 8.000 m² te groot voor Proximus, de opvolger van Belgacom. De eerste plannen om het gebouw te verkopen en er een stadsontwikkelingsproject van te maken dateren uit 2009. Op 6 oktober 2014 gaf het schepencollege zijn akkoord voor de reconversie van Belgacomsite tot een stedelijke woonontwikkeling. De sloopwerken voor een deel van de bebouwing werden in 2020 vergund.

Nieuwe invulling

Samen met awg architecten diende Promiris een ontwerp in voor het nieuwe stadsdeel. Voor de stad was het belangrijk dat de cultuur-historische waarde van het Belgacomgebouw en het typerende karakter van de gevel bewaard bleven. De architecturale uitwerking moest daarnaast een meerwaarde bieden voor de markante bebouwing.

Promiris beantwoordt volgens de stad aan deze eisen door het industriële pand te renoveren en te transformeren tot een hoogwaardige studentenresidentie van 105 kamers onder de naam Techtower. Het originele erfgoed wordt tot het hoogste punt gerespecteerd, met een herwaardering van de gevels die door de jaren van industriële activiteit op het terrein verborgen waren.

Het ontwerp van het gebouw combineert de constructieve kwaliteiten van toen met moderne technologieën op het gebied van koolstofvrije warmteproductie.

Tweede fase

Het aannemingscontract werd onlangs getekend. Het bouwbedrijf Wyckaert werd toegewezen voor de uitvoering van de studentenhuisvesting. Start van de werken is voorzien voor januari 2025. Het einde van de werken is voor de lente van 2026. De opening van de residentie volgt in september 2026.

Na deze eerste fase starten de werken voor Linium Noord, een nieuwe woonbuurt aan de Vlasmarkt. Linium Noord zal bestaan uit drie gezinswoningen, dertien gezinsvriendelijke appartementen en een commerciële ruimte. In de derde fase wordt bij de Spoorweglaan Linum Zuid ontwikkeld, een woningcomplex met appartementen voor 48 bewoners of families. Het stadspark in het binnengebied zal alle drie de delen van het project verbinden.