De Culinaire Prijs Taittinger, opgericht door Claude Taittinger van het bekende champagnemerk, is dit jaar aan de 58e editie toe. Al gebeurt dat vanaf nu onder de naam Culinaire Prijs Arsnova, genoemd naar het fonds van Taittinger gericht op het toegankelijk maken van kunst en educatie voor een breed publiek.
“Het doel is om culinaire uitmuntendheid te promoten en de kunst van gastronomie voor iedereen toegankelijk te maken. De Culinaire Prijs Arsnova is een echte springplank voor jonge chef-koks en moedigt creativiteit, ecologische verantwoordelijkheid en sociale betrokkenheid aan. Dat zijn essentiële waarden voor de toekomst van de keuken”, klinkt het.
De Belgische chef Stijn Rotthier (32) is het talent dat onze regio zal vertegenwoordigen. Hij leerde de stiel in sterrenrestaurants zoals Hof van Cleve, Hertog Jan en Zilte, om vervolgens in 2020 zijn eigen restaurant Fortuin in Kontich te openen. Dat werd in 2023 door Gault&Millau bekroond als Beste Brasserie van het Jaar.
“Ik maak een gerecht met eend, pompelmoes en venkel klaar, gebaseerd op een heel oud Frans recept. Ik hoop het nog wat te kunnen verfijnen met de feedback van deze gerenommeerde experts”, aldus Stijn Rotthier. “Al moet ik zeggen dat ik wel zenuwachtig ben om het aan hen te presenteren.”
Het duurzame aspect zit ook verweven in het gerecht, want de chef gebruikt nagenoeg de hele eend. “Ik heb de huid, de tong, het hart en de lever mee gebruikt. En zelfs de poten voor de saus. Hopelijk is dat een meerwaarde”, somt hij op.
Om hem voor te bereiden op de internationale finale op 4 februari in Parijs, werd er maandag een exclusieve coachingsessie georganiseerd, waar onder andere driesterrenchef Viki Geunes van Rotthiers vroegere werkplek Zilte deel van uitmaakte.
Extra emotie
Er werd uitgebreid geproefd en becommentarieerd, méér dan een uur lang. “De basis zit absoluut goed, ook de saus is heel lekker”, aldus Viki Geunes. “Nu komt het er op aan om nog wat extra emotie in het gerecht te steken. Dat doe je door de verfijning en de presentatie nog een level hoger te brengen. Zonder daarbij te vergeten dat je op de wedstrijd zelf onder hoge tijdsdruk zal staan. Je moet de foutmarge zo klein mogelijk maken door je enorm goed voor te bereiden. Daar zullen wij Stijn verder bij helpen. België heeft veel te bieden op culinair vlak, door dit soort prestigieuze wedstrijden kunnen we ons land nog meer op de kaart zetten.”
Ook foodjournaliste Amélie Vincent, sterrenchef Christophe Hardiquest en acteur Stéphane De Groodt gaven tips. “Ik ga vanaf nu elke week oefenen en verbeteren. Ik heb er enorm veel aan gehad”, aldus chef Stijn.