Opening Wintercircus Gent FOTO AMBER VAN BOSSEL

Vol-au-vent met kreeft of cocktails met adembenemend zicht: horeca in Wintercircus is nu compleet

Met de opening van het nieuwe restaurant Tribune is het horeca-aanbod in het vernieuwde Wintercircus in Gent nu helemaal compleet. Van luxueuze vol-au-vent tot heerlijke koffiekoeken: er is voor ieder wat wils.

Bakker Klaas

Er zijn maar weinig ontbijtplekken in Gent waar je vanaf 8u terechtkan en Bakker Klaas is er een van. Je vindt de zaak op het gelijkvloers van het Wintercircus. Tot laat in de namiddag kan je hier genieten van koffie, warme chocolademelk, frisse limonade, belegde focaccia, gestreken mastellen en verloren brood met fruit en dulce de leche, zoete karamelpasta. In de winkel kan je brood en koffiekoeken afhalen. Tegen de late namiddag worden de lattes en pistolets aan de kant geschoven voor pizza’s en cocktails. Wat deze plek bijzonder maakt, is het terrasje achteraan met zicht op De Krook, de imposante toog, het open atelier waar de bakkers werken en de tafeltjes op het binnenplein.

Bar Bougie

Vlak naast Bakker Klaas zit Bar Bougie. Ook hier kan je van ’s ochtends terecht, maar de kaart ziet er volledig anders: geen bakkerij/koffiebar/pizzeria hier, wel een stijlvol cafeetje. Naast wijn, bier, cocktails en mocktails kan je hier ook smoothies, een gembershot en een recovery shot bestellen. Voor de kleine honger zijn er kaasplankjes, charcuterie, burrata van het huis en boudin blanc.

“Alles kan hier”, zegt Lotte, die de bar mee doet draaien. “Je kan de hele dag op je pc zitten werken – er zijn stopcontacten aanwezig –, je kan koffiedrinken en de krant lezen, je verjaardagsfeestje vieren, maar evengoed een vergadering houden. Dat maakt Bougie anders dan de andere horeca in het Wintercircus.”

Bakker Klaas in Wintercircus Gent
Achter de toog van Bakker Klaas ligt het open bakkersatelier. Foto IF

Sakas

Op de eerste verdieping van het Wintercircus, vlak boven Bar Bougie, zit Sakas, wat ‘circus’ betekent in het Japans. Kan je een plekje bemachtigen aan de bar, dan mag je een een-op-een-ervaring verwachten met chef Yoshi, die nog in gastronomische restaurants in Japan, Nieuw-Zeeland en Australië heeft gekookt. Voor 125 euro krijg je dan een omakase-menu (‘keuze van de chef’) voorgeschoteld met elf gangen.

Aan de tafels voor de bar kan je à la carte bestellen, ideaal voor wie minder tijd heeft.

sakas in wintercircus Gent
In Sakas kan je onder meer kiezen voor een elfgangenmenu. Foto Thomas Sweertvaegher

Bar Bassie

Op de bovenste verdieping van het Wintercircus blinkt Bar Bassie. Een tweede bar, denk je, maar waar je de hele dag in Bougie terechtkan, is Bassie een cocktailbar die pas in de late namiddag de deuren opent. Daarnaast staan ambachtelijke bieren, wijnen en verfijnde deelgerechtjes op de kaart zoals garnaalkroketten, burrata met pompoen en kokkels met venkel en citrus. En bovendien heb je hier “het beste uitzicht van Gent” volgens mede-eigenaar Tim Nowé.

Tribune

Tribune opende woensdag als laatste de deuren in het Wintercircus. Vanuit het restaurant, dat vlak onder het dak gelegen is, zie je aan de ene kant de binnenpiste van het Wintercircus, aan de andere kant de zijgevel van de Vooruit en het Woodrow Wilsonplein.

Op de kaart staan seizoensgebonden gerechten zoals tartaar van rund met eierdooiercrème en trompette de la mort, pappardelle met ragout van eend, en een luxueuze vol-au-vent met kip, zwezeriken en kreeft. Over de middag kan je een lunchmenu bestellen, op vrijdag- en zaterdagavond een verkort menu.

restaurant tribune in wintercircus gent
Restaurant Tribune, de laatste horeca-aanwinst van het Wintercircus. Foto Staf Beddeleem