Margaux schopte het tot de finale van de wedstrijd, georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde tijdens de Horeca Expo in Flanders Expo in Gent. Daarin moest ze het opnemen tegen toppers als Vincent Pharazijn van tweesterrenzaak De Jonkman en Elizio Masson van tweesterrenzaak Hof van Cleve.
Iedere finalist moest in zes verschillende praktische proeven zijn of haar kennis en vaardigheden uitgebreid kunnen tonen. Er werd niet enkel gezocht naar de beste wijnkenner. Ook blindproeven, het herkennen van alcoholische dranken en bieren van over de hele wereld en het decanteren van wijn maakten onderdeel uit van de finale. Bloedstollend, zeker met al die kenners en juryleden die op je vingers kijken, maar de jonge kandidate ging niet ten onder aan stress.
Luid gejuich
Vorig jaar werd Margaux ook al tweede. Na haar overwinning werd ze luid toegejuicht door de aanwezige wijnliefhebbers en sommeliers. Ze werkt voor Sanglier des Ardennes in Durbuy, het horeca-imperium van Marc Coucke met ook Wout Bru als chef.
Sinds 1963 wordt deze wedstrijd in België georganiseerd. Balemans volgt Jeno Del Turco van restaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel op.