Jaarlijkse vindt de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ plaats, georganiseerd door vzw Club Prosper Montagné. Vijf finalisten namen het tegen elkaar op in de finale die dit jaar plaatsvond tijdens de eerste dag van Horeca Expo in Gent.
Lees ook: Hof van Cleve gaat verder met naam “Hof van Cleve, floris van der veken”
Tijdens de finale zondagnamiddag moesten de koks een voorgerecht met pijlinktvisjes, algenflan en een kreeftvinaigrette bereiden. Daarna volgde als hoofdgerecht Belgische varkensrug met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert werd crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd.
De finalisten werden eerder dit jaar uitgekozen op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool. Naast De Smet streden ook Florian De Ruyck (Alain Bianchin, Jezus-Eik), Neal Descheemaecker (Boury, Roeselare), Cédric Sorton (Oh, Sint-Idesbald) en Jeroen Waterloos (Mbistro, Nieuwpoort) om de titel.
Uiteindelijk haalde Laurence De Smet de titel van ‘Eerste Kok van België’ binnen. Ze doet dat als eerste vrouw. “Het is van 2011 geleden dat er een vrouw in de finale zat”, zegt Yves Panneels van Club Prosper Montagné. “Het ook lang geleden dat er een vrouw een dossier heeft ingestuurd.”
“Vele zondagen geoefend”
Sinds begin dit jaar werkt Laurence De Smet als souschef in het tweesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem. “We hebben twee maanden voorbereiding achter de rug”, zegt De Smet. “Samen met mijn keukencommis Marcus Van Wonterghem hebben we vele zondagen geoefend.”
Overigens ging ook de prijs voor ‘beste commis’ naar een vrouw. Daar was de winnares Willemijn Veldeman, die Neal Descheemaecker, souschef van driesterrenrestaurant Boury in Roeselare, tijdens de wedstrijd assisteerde.
De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ wordt georganiseerd door Club Prosper Montagné en is sinds 2009 erkend als meesterschapswedstrijd. Club Prosper Montagné is een vzw, opgericht in 1952. De stichting tracht de grootste namen in de culinaire wereld met elkaar in contact te brengen en ondersteunt jonge getalenteerde professionals om de uitstraling van de Belgische gastronomie te verhogen. Daarbij worden vooral ook producten van eigen bodem in de verf gezet.