Enkele jaren geleden, in 2015, kocht Dumarey samen met zijn echtgenote een oude hoeve met bijhorend landbouwgebied langs de Leie in Sint-Martens-Latem en Deinze. De site is kwetsbaar natuurgebied. De zakenman, altijd actief in de auto-industrie, beweerde de hoeve te hebben gekocht om op termijn zelf aan landbouw te doen tijdens zijn pensioen. De oude hoeve werd getransformeerd tot luxueuze woning met ligbedden aan de oever van de Leie.
Lees ook: ‘Wonderdokter’ of ‘lijkenpikker’? Wie is Guido Dumarey, de ondernemer die Van Hool wil redden?
Daarbij werden twee schapenstallen geplaatst op een weiland zonder daarvoor een omgevingsvergunning te hebben aangevraagd. Hij liet ook teelaarde aanvoeren met tractoren en kranen waardoor de vegetatie werd aangetast en liet drainagegreppels graven in een historisch grasland om het gebied te ontwateren naar een aanpalende beek.
Ander idee over natuur
De zakenman werd meermaals op de vingers getikt en verhoord over de illegale ingrepen, maar beweerde telkens dat die veranderingen nodig waren voor zijn landbouwactiviteiten. De plaatsing van de schapenstallen zag hij als een nodige investering voor pony’s en ezels. De rechtbank in Gent oordeelde echter dat die bewering ongeloofwaardig was. Van landbouwactiviteit was er niets te zien. Er was geen infrastructuur om aan landbouw te doen. Hij kreeg een gevangenisstraf van zes maanden, de helft met uitstel, en een boete van 160.000 euro voor de langdurige natuurschade.
“Ik heb een ander idee over natuur en milieu dan die mensen”, reageerde de zakenman vlak na het vonnis. “Iedereen zou zien dat ik het gebied rond de hoeve goed beheer. Ik heb moerasgebied toegevoegd en extra bomen geplant. Moerassen nemen trouwens veel beter CO2 op dan bomen.”
Geen celstraf
Dumarey ging daarom in beroep “We hebben het hier over twee schapenstallen, niet over honderden vierkante meter bouwovertredingen.” Hij ontkent de natuur te hebben beschadigd. “Ik heb inderdaad een fout gemaakt en was in deze zaak te onachtzaam, maar die strafmaat staat totaal niet in verhouding met de feiten.”
Maar het is niet de eerste keer dat de zakenman zich voor de rechtbank moet verantwoorden. Hij werd eerder al 27 keer veroordeeld voor onder andere illegale lozingen en andere milieu- en afvalmisdrijven. Intussen zijn de stallen weggehaald en hoopt hij op een mildere bestraffing door het hof. Omdat de stallen weg zijn en het landschap in zijn oorspronkelijke staat zijn hersteld, wil het openbaar ministerie meegaan in een strafvermindering. De procureur-generaal vorderde niet langer een gevangenisstraf en bleef bij een boete van 80.000 euro.
Uitspraak op 27 december.