Het einde van een tijdperk. Vier generaties warme bakkers hielden bakkerij Van Rampelbergh draaiende in Denderleeuw, maar nu stopt de familietraditie. De huidige bakker, Filip Van Rampelbergh, stopt met de zaak. “Het is met een gemengd gevoel dat ik afscheid neem van mijn klanten”, vertelt hij. “Ik heb 35 jaar lang 14 tot 15 uur per dag gewerkt en dat zag ik niet meer zitten.”
“Daarnaast is het er de laatste jaren niet makkelijker op geworden”, beseft Filip. “Veel warme bakkers verdwijnen. Ik heb in Denderleeuw vroeger twaalf bakkers gekend, maar nu zijn dat er al een pak minder. Het is niet evident om nog personeel te vinden. Het laatste jaar moest ik het zelfs zonder personeel doen. Mijn kinderen hielpen me soms wel uit de nood, maar hun toekomst ligt niet in de bakkerij.”
Sinds 1937
De bakker besliste dan maar om er een punt achter te zetten. “Ik heb in mijn leven veel gelaten om te werken in de bakkerij. Nu wil ik vooral meer genieten, samen met mijn familie. Naar feestjes gaan zonder te moeten denken dat ik op tijd moet opstaan, zal een verademing zijn.”
De bakkersmicrobe zat er nochtans altijd in bij Filip. Hij volgde een bakkersopleiding in Ter Groene Poorte in Brugge en nam nadien de zaak over van zijn vader Frans. “Hij is hier elke dag blijven helpen tot aan zijn overlijden. Hij deed nog elke dag de broodronde. Bakken zit in onze familie. het was mijn overgrootvader Franciscus die de bakkerij opende in 1937.” Daarna werd het van zoon op zoon doorgegeven aan Désiré, Frans en uiteindelijk aan Filip.
Vijf keer verhuisd
Bakkerij Van Rampelbergh verhuisde maar liefst vijf keer van locatie, maar bleef steeds bekend in Denderleeuw. 21 jaar geleden stapte ook Anniek Matthijs, de vrouw van Filip, mee in de zaak. Zij bediende de klanten ik de winkel. Het koppel heeft twee kinderen, Aukje (19) en Warre (16). Ook zij hielpen beiden mee in de zaak.
Filip gaat patisserie, zijn specialiteit, niet helemaal loslaten na de sluiting van de bakkerij, want binnenkort gaat hij aan de slag als patissier bij de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. “Het is tijd voor een rustigere job, waarbij ik meer tijd voor familie en vrije tijd heb.”
De vaste klanten moeten voortaan dus elders gaan voor hun brood en gebak. “Ik vind warme bakkers wel nog altijd belangrijk”, zegt Filip. “Zij kunnen producten nog afwerken op maat van elke klant. Nu ik stop, vroegen verschillende klanten naar mijn recepten. Zij zullen het wel jammer vinden dat we er mee ophouden, maar het is een weloverwogen keuze geweest.”