Jespers Koffie heeft intussen maar liefst 100 jaar familiegeschiedenis op de teller staan. Aan het begin van de 20ste eeuw kon je aan de Oever, nabij Sint-Andries, ‘In Het Koffiemoleken’ vinden. Joseph Jespers nam de zaak in 1920 over van een familielid. Hij loste toen persoonlijk de koffiebalen van de boot in de haven en brandde de bonen in zijn eigen koffiebranderij. De hele wijk St.-Andries genoot van de aroma’s van vers gebrande koffie. De meester-koffiebrander deelde zijn kennis en geheime recepten met de opeenvolgende generaties.
Intussen is de vierde generatie aan zet. An De Wilde, achterkleindochter van Joseph, en haar man Kurt, namen in 2020 de zaak over van de derde generatie. Omwille van de coronacrisis besloten ze de winkel te sluiten en online verder te gaan. In april 2022 openden Kurt en An toch een belevingswinkel in Kapellen die werd uitgebreid met chocolade en andere zoetigheden. In 2023 voegden ze daar nog een vestiging aan toe in Schoten.
Lees ook: Traditiezaak Jespers doet nu ook Schotense Paalstraat naar vers geroosterde koffie geuren
Wat is het product precies?
“De Moekes blend is een samenstelling van onze huiskoffie gemaakt door Mieke Jespers, de moeder van mijn vrouw An. De koffie heeft een zachte, volle smaak en bevat tinten van noten.”
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor deze koffieblend?
“Dit product is een ode aan moeke Mieke. In de winkel in Antwerpen sprak iedereen de moeder van An aan met moeke. Familiebanden speelden hierbij geen rol. Wanneer Mieke Jespers, haar echte naam, een koffie wilde, stelde ze gewoon haar eigen blend samen. Zo werd de Moekes Blend geboren. Die bestaat ondertussen al meer dan veertig jaar, maar werd enkel op bestelling verkocht en was niet in de winkel te koop. Later besloten we om haar blend toch te commercialiseren en er onze huisblend van te maken.”
Waar wordt de blend geproduceerd?
“In onze zaak in Kapellen roosteren we al onze koffies. De koffie heeft als herkomstland Indië, Zuid en Centraal Amerika.”
Wie zijn de voornaamste kopers van de blend?
“Dit zijn vooral particuliere of professionele klanten.”
Waarom zijn jullie zo trots op dit product?
“Het is gemaakt door de vorige generatie Jespers en de blend heeft ook een typisch Antwerpse naam. Sinds kort is de Moekes Blend, samen met onze blend Delicieux, officieel erkend als streekproduct. Deze onderscheidingen bevestigen de hoge kwaliteit en de traditionele productiemethoden van Jespers Koffie. In volume is onze Moekes Blend ook de meest verkochte koffie uit ons gamma van 14 soorten.”
Zal Jespers Koffie zich met de Moekes Blend een jaar lang Het Product Made in Antwerpen kunnen noemen? De winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 19 november in de Predikherenkerk in Mechelen.