Clarebout is nu het nummer drie in de wereld voor diepvriesfriet, na het Canadese McCain en het Amerikaanse Lamb Weston, dat de frietjes voor McDonald’s bakt. Beide concurrenten hebben ook fabrieken in België.
Oprichter en eigenaar van Clarebout is Jan Clarebout, die het bedrijf in 1988 uit een familiale aardappelhandel startte in het West-Vlaamse Nieuwkerke. In 2022 nam hij voor de neus van McCain en Lamb Weston ook Mydibel over in Moeskroen en in Duinkerke zette hij inmiddels from scratch een state-of-the-art fabriek neer.
Het verhaal van Clarebout is vrij identiek met dat van Agristo van de families Wallays en Raes, die in 1986 in Harelbeke vanuit de aardappelhandel het potentieel zagen voor diepvriesfrieten. Het zijn beide snelgroeiende bedrijven, wereldspelers én familiebedrijven met een omzet boven het miljard en een winst van meer dan 100 miljoen euro.
Ideale bodem
Clarebout en Agristo groeien niet alleen omdat de wereldwijde vraag naar diepvriesfriet met enkele procenten per jaar stijgt, maar vooral omdat ze in de beste regio voor aardappelen in de wereld zitten, zo meldt De Standaard nog.
“Je hebt voor de aardappelteelt het juiste klimaat nodig, niet te koud en niet te droog”, heet het bij Clarebout. “De bodem mag niet te zanderig zijn en moet water kunnen ophouden. Vlaanderen, Nederland, enkele gebieden in Duitsland en Noord-Frankrijk zijn de beste regio’s voor het telen van aardappelen. In Bretagne heb je bijvoorbeeld ook aardappelen, maar die kan je niet voor diepvriesfrieten gebruiken. De meeste aardappelen voor dergelijke fabrieken komen van boeren die in een straal van 60 kilometer rond de fabriek zitten.
Vlaanderen zit nu echter stilaan aan zijn plafond voor het telen van aardappelen, aldus nog de Standaard. Aardappelen mag je maar één keer om de drie jaar op een akker poten, wat een rem zet op de uitbreiding van het areaal.
De lokroep van Noord-Frankrijk
In Noord-Frankrijk is groei wel nog mogelijk. “We zien steeds meer akkerbouwers in Noord-Frankrijk overschakelen van suikerbieten naar aardappelen, wij volgen de aardappel”, zo luidt de boodschap van het management van Clarebout in Duinkerke.
Ook Agristo plant een nieuwe fabriek in het Noord-Franse Escaudoeuvres. Bij Clarebout ontkennen ze dat de nieuwe fabriek in Frankrijk werd gebouwd wegens het slechte investeringsklimaat in West-Vlaanderen, zoals de hoge lonen en het gebrek aan industriegrond. “De nabijheid van aardappeltelers en de haven gaven de doorslag voor de bouw in Duinkerke”, luidt de boodschap.
foto: Clarebout/Thijs Pattyn