Schermafbeelding 2024-11-07 om 22.26.14

UCLL mikt op 100 student-ondernemers per jaar

Hogeschool UCLL wil studenten nog meer aanmoedigen om een eigen zaak te starten met een nieuw statuut van student-ondernemer. “Daardoor kan een student die onderneemt bijvoorbeeld ook zijn examens flexibel spreiden,” zegt coördinator Annelies Schrooten. UCLL streeft naar honderd student-ondernemers per academiejaar.

Met het project StartMinds moedigt de Hogeschool UCLL studenten al jaren aan om een eigen zaak op te richten. “Dat werkt, want we starten dit academiejaar met een recordaantal van zo’n 35 à 40 student-ondernemers”, zegt Annelies Schrooten. “Een student met een zelfstandigenstatuut geniet via de overheid al jaren van fiscale en sociale voordelen. Maar, we willen binnen de UCLL nog wat extra voordelen aanbieden. Zo hebben we een eigen statuut van student-ondernemer ontwikkeld waardoor een student bijvoorbeeld zijn examens flexibel kan spreiden. Daarnaast gaan we twee keer per maand een zitdag organiseren waarbij studenten, via partners zoals Unizo, gratis advies krijgen, gaande van financieel tot strategisch advies. Op die manier hopen we het aantal student-ondernemers dit academiejaar op te trekken naar zo’n honderd.” Ook met verhalen van andere student-ondernemers wil de UCLL-studenten triggeren om een zaak te starten. Wij laten er twee aan het woord:

Rhune Moonen (21) uit Dilsen-Stokkem richtte vier jaar geleden, ze was toen amper 17 jaar, M’Oats & More op, een bedrijf dat gluten- en lactosevrije granola aanbiedt. “Ik ben zelf gluten- en lactose-intolerant”, zegt Rhune (foto boven). “Dat heb ik in de coronaperiode ontdekt, zo’n vier jaar geleden. Al snel merkte ik dat ik door mijn intolerantie vaak moeilijk lekker eten vond. Gluten- en lactosevrije voeding is vaak nogal droog en heeft weinig smaak. Ik ben dan samen met mijn oudere zus Chloë beginnen te experimenteren en zo hebben we samen gluten- en lactosevrije granola ontwikkeld.”

Zo ontstond M’Oats & More, waarbij de M staat voor Moonen en Oats & More voor haver en meer. “In onze industriële keuken, bij onze ouders thuis in de kelder, hebben we ondertussen al granola met verschillende smaken ontwikkeld: met kokos en gojibessen, met boekweit en cacao, met framboos en witte chocolade of met stukjes appel.”

In 2021, toen Rhune haar bedrijf al had opgericht, startte ze aan de UCLL de richting KMO & Ondernemen. “Die studies passen helemaal bij mijn bedrijf. Ik probeer mijn zaak nu te combineren met mijn studies, al is dat soms wel pittig. Mijn zus, die zelfstandig schoonheidsspecialiste is, helpt mij gelukkig wel nog wat, bijvoorbeeld met de boekhouding. Vanaf volgende zomer, als ik afgestudeerd ben, wil ik mij voor honderd procent concentreren op mijn bedrijf.” M’Oats & More verkoopt producten op een tiental plaatsen in Limburg en heeft ook een eigen webshop.

Garage aan huis
Antoine Carboex (21) uit Genk zit in zijn laatste jaar elektromechanica met specialisatie automatisering aan de UCLL. Twee maanden geleden richtte hij zijn eigen zaak Thuisgarage.be op en gaat hij bij mensen thuis auto’s herstellen.

“Ik sleutel al van jongs af aan aan auto’s”, vertelt Antoine. “Toen ik zag hoeveel geld mijn ouders kwijt waren voor het onderhoud van hun wagen in de garage, dacht ik: dat kan ik goedkoper. Zo is het idee gegroeid om een garagebedrijf te beginnen.”

Speciaal aan Antoines bedrijf is dat hij bij mensen thuis aan de wagen gaat sleutelen. “Mensen hebben tegenwoordig heel weinig tijd, waardoor het wel handig is als de garagist aan huis komt.” Wie een afspraak wil, kan die online boeken via Thuisgarage.be. “Ik doe een klein of groot onderhoud, vervang remblokken of ruitenwissers en doe elektronische diagnoses. Ik maak ook auto’s keuringsklaar en ga eventueel ook zelf met de wagen naar de keuring. Als mensen een onderhoud willen, vraag ik de gegevens van de auto op zodat ik de juiste onderdelen kan bestellen.”

Antoine is zeven op zeven beschikbaar van 8.30 uur tot 22.30 uur. “Ik zit momenteel nog op school, waardoor ik vooral ’s avonds en in het weekend werk.” De jonge Genkenaar gaat er prat op dat hij met zijn garagebedrijf aan huis goedkoper is dan een reguliere garagist. “Waar je bij een normale garagist vaak 100 euro of meer per uur kwijt bent, vraag ik 50 euro per uur. Garagisten nemen vaak ook nog eens 30 à 40 procent op hun producten, maar als ik pakweg olie of remschijven bestel, reken ik enkel de inkoopprijs aan.”

Voorlopig werkt Antoine nog alleen. “Op termijn wil ik groeien en iemand in dienst nemen die mee aan huis auto’s gaat herstellen.”