Het initiatief voor de coshop komt van Angelique Deserranno (43), die in 2019 al Braavo opende in de Tolpoortstraat. “Onze sterkte is dat we allemaal iets creatiefs maken”, zegt Angelique. “Alles wat we maken, is uniek en met de hand gemaakt.”
De zes ondernemers, allemaal vrouwen, delen de kosten en de openingstijden van de winkel, waardoor er altijd één van hen aanwezig is. “Iedereen kent alle producten van de anderen, zodat we mensen kunnen helpen met aankopen als de anderen er niet zijn”, vertelt Angelique, die analoge collages maakt en ook brocantiek verkoopt in de winkel.
Ook Camille Vandenbussche (26) doet mee. “Zelf ben ik pas op 1 oktober volledig zelfstandig geworden. Ik kreeg de vraag om mee in dit initiatief te stappen en zodra ik de andere vrouwen had ontmoet, heb ik geen seconde getwijfeld.”
Camille ontwerpt handgemaakte, linnen kledij, waarbij ze duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. “Het idee van circulaire economie en de eigenheid van elk van ons, spraken me het meeste aan.”
Workshops
Volgens Annelies Guisset (35), die workshops geeft over terrariums maken, versterken ze elkaar door hun onderlinge samenwerking. “We hebben elk onze talenten en troeven en die zetten we in”, vertelt ze. “Zo is het fijn om te zien dat de twee jongste deelnemers gretig op de sociale media springen, iets wat Angelique en mezelf extra moeite kost. Zo kunnen wij ons focussen op taken die ons energie geven.”
Voor Maaike Vanoutryve (41) is de coshop de ideale manier om haar handgemaakte juwelen aan de man te brengen. “Doordat we niet alleen de kosten, maar ook de openingstijden delen, is er ook een betere balans tussen werken en leven”, vertelt ze. “Om medische redenen is het onmogelijk voor mij om voltijds te werken. De goesting is er, maar als je lichaam niet mee wil, dan heb je niet veel keuze.”
Maaike begon tijdens haar ziekteverlof handgemaakte juwelen te maken. “Elke dag in een winkel staan, is fysiek voor mij niet mogelijk, maar dankzij dit deelconcept draag ik op mijn manier mijn steentje bij.”
Kaartjes
Naast planten, terraria, handgemaakte kledij en juwelen zijn er ook zelfgemaakte tassen en poëtische kaartjes te vinden in Atelier Akoté. “Het is een shop waar je niet alleen unieke geschenken vindt voor een ander, maar vooral ook voor jezelf en je woning”, legt Amber Vuylsteke (26) van Warboek uit. “Voor mij is het de eerste keer dat ik deelneem in een fysieke winkel. Mijn gedichten, kaartjes en pas uitgekomen boek heb ik tot nu toe altijd online verkocht. De ontmoeting met mensen in de shop maakt me heel benieuwd.”
Ten slotte is er nog Ann Biebuyck (57), die eigen tasjes en accessoires verkoopt. “Zelf maak ik allerlei prachtige, duurzame (boodschappen)tassen in verschillende maten en stoffen”, vertelt ze. “Mooi voor het oog en goed voor het milieu.”