Vieux Nouveau Tom Van Rillaer en Kenneth Van Heurck. Foto: rr

HET PRODUCT. Elixir van Vieux Nouveau: “Een typisch Vlaamse likeur en drinkbaar erfgoed waarvan er jammer genoeg steeds minder bestaan”

De Elixir van Vieux Nouveau is een van de vijf genomineerden en maakt kans op de titel Het Product Made in Antwerpen. Intussen staat de vierde generatie aan het roer van de distilleerderij in hartje Antwerpen.

Vieux Nouveau blikt terug op maar liefst 120 jaar familiegeschiedenis. In 1903 startte Felix Van Rillaer op de hoek van de Minderbroedersrui en Kipdorp zijn caféslijterij. Tom Van Rillaer maakt deel uit van de vierde generatie van het familiebedrijf dat ooit de gekende Elixir De Poldernaar en Vieux d’Anvers stookte. In 2017 legde de zaak de boeken neer.

Samen met Kenneth Van Heurck staat Tom hij nu aan het roer van de distilleerderij. Ze besloten de focus weer op het distilleren te leggen. Vandaag wekken ze de oude familierecepten opnieuw tot leven onder een nieuwe naam: Vieux Nouveau. De stokerij bevindt zich nu op de benedenverdieping van een herenhuis in de Welvaartstraat.

Wat is het product precies?

“Elixir is een likeur met een alcoholpercentage van 35%, op basis van een distillaat van verschillende kruiden en citrusvruchten.”

Waar wordt de likeur geproduceerd?

“De Elixir wordt al meer dan 120 jaar binnen de Antwerpse Leien gemaakt. Nu destilleren we het drankje in de Welvaartstraat.”

Lees ook: HET PRODUCT. Gouden Snuitjes van Wim Meeussen: “De band tussen mens en dier vereeuwigen in een juweel”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor dit product?

“Ik ben de vierde generatie van de distillateursfamilie Van Rillaer uit de stad Antwerpen. Het recept van de Elixir is gecreëerd door mijn overgrootvader Felix, begin 20ste eeuw. Wij maken de Elixir nog steeds op exact dezelfde wijze.”

Tom Van Rillaer en Kenneth Van Heurck. Foto: rr

Waarom zijn jullie zo trots op de likeur?

“Smaken verschillen, maar ik durf wel zeggen dat onze Elixir top is in zijn categorie. Dat werd dit jaar bewezen door een gouden medaille te behalen in Londen tijdens de hoogstaande en internationaal erkende blindproeverij van de International Wines and Spirits Competition. We kregen een score van 95/100. Elixir is ook een typisch Vlaamse likeur en drinkbaar erfgoed waarvan er jammer genoeg steeds minder bestaan. Ik vind het belangrijk dat we hier als Antwerpenaren trots op blijven.”

Wie zijn de voornaamste kopers van de elixir?

“Dit zijn vooral particuliere klanten die kopen via onze webshop of via de verschillende verkooppunten waar we mee samenwerken. Ook gevestigde waarden in de Antwerpse horeca zoals onder andere Ciro’s, Piètrain, De Vagant, Nick’s café of nieuwe toppers zoals sterrenchef Tim Meuleneire van hotel Franq, werken graag met onze elixir. Ook toeristen zijn fan. Dit merken we op wanneer we deelnemen aan evenementen zoals bijvoorbeeld Smaakmeesters of de Bollekesfeesten. Ook hen kunnen we gemakkelijk overtuigen van onze likeur.”

Zal Vieux Nouveau zich met de Elixir een jaar lang Het Product Made in Antwerpen kunnen noemen? De winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 19 november in de Predikherenkerk in Mechelen.