Filip Vermeulen & Petra Van Beneden Filip Vermeulen & Petra Van Beneden. Foto: rr

PRODUCT. Droge ringworst van Slagerij Vermeulen: “Recept van generatie op generatie doorgegeven”

De Droge Ringworst van Slagerij Vermeulen Sleidinge is een van de vijf genomineerden en maakt kans op de titel Het Product Made in Oost-Vlaanderen. Het recept dateert van 50 jaar geleden en werd doorheen de tijd van generatie op generatie doorgegeven.

Slagerij Vermeulen werd opgericht in 1974 door Urbain & Cecile in Sleidinge. In 2005 werd de zaak overgenomen door zoon Filip en schoondochter Petra, een droom die werkerlijkheid werd voor het koppel. De slagerij versnijdt zelf gehele dieren voor vers vlees, charcuterie, barbecue, salades, kaas, broodjes, schotels en traiteurgerechten. Sinds 2018 mag de zaak zich ook de Beste Beenhouwer van België noemen. Slagerij Vermeulen blonk uit in de categorie moeilijke bereidingen: Parijse worst, boerenham, gezouten ham, gekookte ham en salami. Intussen werkt er een team van vijf mensen. De slagerij bevindt zich nog steeds op hetzelfde adres, maar werd in 2016 volledig vernieuwd.

Wat is het product precies?

“Onze droge worst is een erkend streekproduct uit het Meetjesland, gemaakt volgens een familierecept dat intussen al 50 jaar bestaat. De worst bestaat uit puur varkensvlees uit het Meetjesland gekruid met zout, peper en muskaatnoot. Dit wordt grof gemalen en afgevuld in dikke natuurdarmen. Dan volgt een rijping van minimum drie dagen tot een week, waardoor de worst een gerijpte smaak krijgt.”

Lees ook: HET PRODUCT. Lederen opbergboxen van Atelier Sauveur: “Dit project toont lederambacht in zijn puurste vorm”

Waar wordt het product geproduceerd?

“De worst wordt geproduceerd in Sleidinge Evergem. Onze slagerij is 430 vierkante meter groot, uitgerust met machinepark zodat we onze alledaagse en exclusieve slagersproducten kunnen maken.”

De droge ringworst

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“Dit product komt voort uit de passie van Filip zijn vader, die begon met het maken van deze ambachtelijke droge worst. Het recept is van generatie op generatie doorgegeven. We hebben het recept ook hetzelfde gehouden om de authentieke smaak te garanderen. We wilden een product maken dat zowel traditie als kwaliteit uitstraalt en lokaal geliefd is.”

Waarom zijn jullie zo trots op de droge ringworst?

“We zijn trots omdat onze droge worst een uniek product is dat het authentieke karakter van ons vakmanschap weerspiegelt. Het is een erkend streekproduct dat door veel mensen in de regio gewaardeerd wordt. Dat we al 50 jaar deze kwaliteit kunnen leveren, maakt ons extra trots.”

Wie zijn de voornaamste kopers?

“We merken dat zowel lokale bewoners als toeristen die het Meetjesland bezoeken onze producten kopen. Daarnaast zijn er klanten die onze droge worst bestellen om de smaak van thuis mee naar andere delen van België te nemen. Ik denk dat ik mag concluderen dat onze klanten echte fijnproevers zijn.”

Zal Slagerij Vermeulen zich met de droge ringworst een jaar lang Het Product Made in Oost-Vlaanderen kunnen noemen? De winnaar wordt bekend gemaakt op dinsdag 19 november in de Predikherenkerk in Mechelen.