Fitnessketen E-Fit is geen doorsnee fitness. De zaak kenmerkte zich door het gebruik van hoogtechnologische pakken waarin pads verspreid zitten. Die pads zorgen ervoor dat via de EMS-technologie (elektro musculaire stimulatie, red.) spieren geactiveerd worden: ze sturen impulsen naar je spieren, bindweefsel, vetlaag en huid. Daardoor zouden je stofwisseling en verbranding moeten verhogen. Die hoogtechnologische snufjes kwamen met een prijskaartje: gemiddeld kost een tienbeurtenkaart 300 à 400 euro, een jaarabonnement loopt al snel op tot boven de 2.000 euro.
Lees ook: 5 Oost-Vlaamse bedrijven doen de boeken toe
Voor alle duidelijkheid: niet alle fitness- en wellness-studio’s die met de E-Fit-technologie werken, zijn failliet verklaard. Het gaat meer specifiek over de studio’s van Waregem en deelgemeente Beveren-Leie, Lievegem en Deinze en de overkoepelende groothandel E-Fit Benelux. Naar schatting zijn er enkele honderden gedupeerde klanten. Sommigen hebben het over een kleine 1.000, maar de zaakvoerster spreekt dat tegen. “We hadden zo’n 270 klanten. Ik heb geen idee hoeveel abonnementen of beurtenkaarten er nog in omloop zijn”, zegt Annelies, die samen met haar man de onderneming leidde.
Gedupeerden
Niet enkel de leden van de fitnessclubs zijn de dupe, ook afnemers van de groothandel staan plots met lege handen. “Er zijn enkele ondernemers die zelf met het E-Fit-materiaal aan de slag wilden gaan – en daar al geld voor op tafel hadden gelegd – maar niets of slechts gedeeltelijk materiaal hebben ontvangen. Het is voorlopig nog onduidelijk om hoeveel gedupeerden of hoeveel geld het zou gaan”, licht curator Yves François toe.
De onderneemster wil ons ook zelf te woord staan. “We zijn voor alle duidelijkheid niet met de noorderzon vertrokken. Ik zou ook al onze klanten, van wie sommigen al jaren bij ons zijn, nog in de ogen willen kijken. We hebben een grote fout gemaakt en hadden nooit durven te voorspellen dat het zo snel zo bergaf zou kunnen gaan.”
Die grote fout maakten ze naar eigen zeggen twee jaar geleden. “Toen is de groothandelaar E-Fit Benelux naar ons gekomen. Wij hadden op dat moment vier goeddraaiende fitnessstudio’s die met de technologie werkten. Zij zagen in ons de geknipte overnemers. Dat zagen wij wel zitten. En dus gingen we een loodzware lening aan en namen we de groothandel over.”
Huis kwijt
Alleen bleek die onderneming rooskleuriger voorgesteld dan ze in realiteit was, zegt Annelies. “We hebben uiteindelijk veel te veel betaald voor die overname. We hebben alles geprobeerd om het tij nog te doen keren. Twee jaar gevochten, 18 uur per dag geklopt. Maar het mocht niet baten. We zijn al een geruime tijd op zoek naar overnemers of investeerders, maar zonder succes. Toen we dreigden de lonen van het personeel niet meer te kunnen betalen, moesten we ons wel failliet laten verklaren”, zegt Annelies. “Maar we gingen er eigenlijk van uit dat we de studio’s gewoon zouden kunnen verderzetten.”
Maar doordat de ondernemers zich twee jaar geleden ook persoonlijk borg hadden gesteld, worden alle ondernemingen en persoonlijke bezittingen mee in het faillissement getrokken. “De fitnessstudio’s, mijn evenementenbureau waar ik al 15 jaar artiesten mee begeleid, ons volledig vermogen: alles wordt er mee ingesleurd. We hebben onze auto al moeten afgegeven en we hebben drie maanden om ons huis te verlaten. We hebben geen inkomen meer. Dit was nooit het scenario dat wij voor ogen hadden. Het onbegrip bij mensen is ondertussen groot, op sociale media worden we bedreigd en lijkt het alsof we oplichters zijn. Maar dat zijn we dus echt niet. Ik ben al 15 jaar onderneemster en ik wil iedereen in de ogen blijven kijken. ”
Persoonlijke borg gebeurt vaker dan we denken
Je gelooft in je onderneming of je investering, dus als de bank vraagt om ook persoonlijk borg te staan, gaan veel ondernemers daarop in, zegt een expert insolventierecht. “Vroeger was dat misschien wel anders. Toen werd er gezegd: steek alles in een vennootschap zodat je alles wat daar niet in zit, zoals bijvoorbeeld je woning, kan veiligstellen mocht het misgaan. Maar het nadeel is dat de banken, nu meer dan vroeger, vragen om als zaakvoerder ook persoonlijk borg te staan voor als het misgaat. En dan kan dus je persoonlijk vermogen mee betrokken geraken in het faillissement.”