ultramoderne installatie om slib te verwerken Zo moet de nieuwe installatie eruitzien. Foto: Foster

Bouw gestart aan nieuwe ‘slibverwerker’ van 200 miljoen bij ArcelorMittal in Gentse haven

Bij het staalbedrijf ArcelorMittal in de Gentse haven is de bouw gestart van een ultramoderne installatie om slib te verwerken. Aquafin wil zo vanaf 2027 energie halen uit het afvalwater van vier miljoen Vlamingen.

Aquafin is het bedrijf dat een groot deel van het huishoudelijk afvalwater in Vlaanderen zuivert. Tijdens dat biologische proces doen micro-organismen het werk, waardoor die continu aangroeien. De biomassa die zo ontstaat, een soort slib, bevat een groot potentieel aan energie en grondstoffen.

Uit het biogas afkomstig van de vergisting van die biomassa, produceert Aquafin al geruime tijd groene energie en biomethaan. Maar op de site van ArcelorMittal in Gent komt nu een slibverwerker die ook uit het slib zelf energie en grondstoffen zal recupereren. Op termijn zal twee derde van al het slib uit de zuivering van huishoudelijk afvalwater in heel Vlaanderen worden verwerkt door de installatie.

Voor het project hebben Indaver en Besix het consortium Foster opgericht. Foto: Foster

ArcelorMittal geeft Aquafin een ‘recht van opstal’ om de installatie op zijn site te bouwen. Het staalbedrijf zal de stoom die de slibverwerker produceert, inzetten in zijn productieproces en zo het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. ArcelorMittal streeft ernaar om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn en zou via deze installatie alvast het equivalent van 28.000 ton CO₂ uitsparen.

Fosfor uit urine

De locatie was doorslaggevend voor de installatie. “We baseerden ons op een model dat de CO₂-impact berekent van alle slibtransporten in Vlaanderen”, zegt Jan Goossens, CEO van Aquafin. “We willen natuurlijk dat er met ons slib zo weinig mogelijk kilometers moeten worden gereden.”

Behalve energie wil Aquafin ook fosfor recupereren uit het slib. Die grondstof komt via menselijke urine in afvalwater terecht. Fosfor wordt in de moderne landbouw gebruikt in de vorm van fosfaat in kunstmeststof.

Besix en Indaver haalden de opdracht binnen en mogen de installatie tot 2046 exploiteren. Het gaat om een investering van 200 miljoen euro. Ze zijn ondertussen gestart met de bouw. Vanaf 2027 moet de slibverwerker operationeel zijn. Aanvankelijk was 2026 het streefdoel, maar het project liep een jaar vertraging op.

Paul De Bruycker (Indaver), Glenn Van Olmen (Aquafin) en Tom Neyrinck (Besix) tekenden afgelopen week de ‘financial close’. Foto: IF