Du Parc Oostende

Vijf smaakvolle én betaalbare adresjes uit de nieuwe Gault&Millau

OOSTENDE, BRUGGE - Naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe Gault&Millau, ging Het Nieuwsblad op zoek naar de zaken die minder in het oog springen en toch een best betaalbaar aanbod serveren. Dat zorgde voor een selectie van vijf 'verborgen parels'. Het gaat om Maison Noire in Izegem, Damse Poort in Damme,  Daefnis in Lauwe, Klaver in Vlamertinge en Café Du Parc in Oostende.  

Foto: Café dus Parc

De Boury’s, Zet’joes en andere gastronomische toppers uit West-Vlaanderen regen opnieuw de koksmutsen aan elkaar, maar dat topniveau voel je ook in je portefeuille. Een menu bij een toprestaurant onder de 100 euro, dat is dankzij Gault&Millau niet zoeken naar een smakelijke naald in een culinaire hooiberg.

Het Nieuwsblad draaide de zaken even verstandig om en maakte een selectie van budgetvriendelijke adresjes, dranken niet inbegrepen. Maar die laasten kunnen ook wel wat kosten natuurlijk, zo leert de ervaring.

Maison Noire in Izegem

Sinds 2022 opgenomen in de gids en stijgt dit jaar van 12 naar 12,5. Bert Coopman en Deborah Naert openden hun zaak in volle coronacrisis, maar dat hield hen duidelijk niet tegen. Crisis en geld? Hier zit je alvast goed, want lunchen (voorgerecht en hoofdgerecht) kan hier al aan 28 euro Een voorbeeldje: ravioli van rivierkreeft en ragout van hert, niet mis. Wil je een dessert erbij? Dan komt daar 8,5 euro bij. Ook het ontdekkingsmenu valt met 55 euro bijzonder mee van prijs. Tipje, in het restaurant verkopen ze met Pic’en Noire ook hun eigen picon. Altijd het proeven waard. (Lees verder onder de foto)

Quote Gault&Millau: In Maison Noire tafel je gezellig in een aangename en huiselijke sfeer. Uit de keuken komen zowel klassieke Frans-Belgische gerechten, als mooi gepresenteerde borden met een Aziatische toets. Een hogere score is op zijn plaats.

Damse Poort in Damme

Een nieuwkomer in de culinaire gids uit het schilderachtige Damme. Het restaurant werd tien jaar terug overgenomen door Lotte Vanderyse, drie jaar geleden kwam ook haar partner Jens Belpaeme in de zaak. Die zorgde voor een metamorfose in de potten en de borden, al blijft de basis een eerlijke Vlaamse keuken. Een steak tartare of een piepkuiken in dragonsaus en dat voor 28 euro, dat valt mee. Bovendien komen ook de kleinsten hier aan hun trekken, al voor 15 euro kunnen ze smullen van een hoofdgerecht. (Lees verder onder de foto)

Quote Gault&Millau: In het pittoreske Damme biedt restaurant De Damse Poort in een sfeervolle, gerestaureerde hoeve, een eerlijke en smakelijke brasseriekeuken. Huisgemaakte garnaalkroketjes komen fijn gekorst met gefrituurde peterselie en citroen op het bord. Sappig piepkuiken is vergezeld van dragonsaus, verse frietjes en een knapperige salade. Mooi terras als extra troef. Nieuw in de selectie en meteen goed voor een mooie score en koksmuts.

Daefnis in Lauwe

Een hartendiefje van de gids met een score van 13 op 20. Op een boogscheut liggen ook Culinair en La Cravache, waar het ook heerlijk tafelen is. Echter, bij Daefnis kunnen de smaakpapillen al gemasseerd worden voor een kleiner prijsje. Wie zich aan de weeklunch waagt, telt daar 35 euro voor neer. Een iets grotere honger wordt gestild met het driegangenmenu aan 60 euro. Nieuwe smaken kun je ontdekken via gerechtjes om te sharen – van Thai slow roasted ribs (19 euro) tot petoncles aan 3,5 euro per stuk. (Lees verder onder de foto)

Quote Gault&Millau: In het restaurant van chef Daphnis Abbeloos genieten we in een gezellige, huiselijke sfeer van een ontspannend tafelmoment. Zijn team ontvangt met de glimlach en begeleidt ons enthousiast tijdens de maaltijd. Klassieke gerechten met een twist.

Klaver in Vlamertinge

Heel pril, maar komt nu al piepen bij de grote chefs. Korneel Verhulst en Grace Tabani openden hun restaurant midden juli, maar het zit nu al goed. Met Klaver scoren ze meteen een mooie 13 op 20. Op zoek naar een culinair geluksmomentje? Dan is een bezoekje aan het landelijke Vlamertinge zeker de moeite. De chef serveert alleen menu’s, van 3 tot 6 gangen. Het driegangenmenu kan al vanaf 58 euro en dat voor onder meer kokkels en scheermessen als voorgerecht en hazenrug met winterse groenten. (Lees verder onder de foto)

Quote Gault&Millau: Tussen Poperinge en Ieper en meer bepaald in Vlamertinge vinden we Klaver gehuisvest in een verzorgde en gestileerde burgerwoning. We zitten in een zeer aangenaam, licht en ruimtelijk interieur en genieten van een vlotte en vriendelijke service. Hij zorgt makkelijk voor smaakplezier in het bord.

Café Du Parc in Oostende

Het oog wil ook wat, weten ze bij Gault&Millau. Niet alleen in het bord, ook in het decor. In het historische Hotel Du Parc waan je je even terug in het interbellum. Ook de gerechten zijn klassiekers en die hoeven geen bergen geld te kosten. Het herfstmenu heb je al aan 49 euro. Een prikje als je weet dat je een blauwe kaaskroket, canard à l’orange en een vijgentartelette geserveerd krijgt. Ook de allerjongste lekkerbekken komen hier aan hun trekken. Gault&Millau is alvast fan en trok de score met een half punt op naar 12,5. (Lees verder onder de foto)

Quote Gault&Millau: Sinds 1929 straalt dit art deco gebouw tijdloze schoonheid uit. Vandaag krijgen bistroklassiekers mooi smaak en vorm met een hogere quotering als resultaat. Zeetong à la grenobloise en steak tartaar zijn aanraders in een zaak met geschiedenis die dankzij de uitbating door Shannah Zeebroek terug keurig op de kaart gezet werd.