Akarton mikt op Belgisch-Limburg

Na enkele moeilijke jaren zet Akaton uit Venlo weer in op groei. In 2009 zakte de omzet in met een kwart, als gevolg van de economische recessie. Dit jaar verwacht eigenaar-directeur Mike Noldus een omzet van mogelijk 7,5 miljoen euro, anderhalf miljoen euro meer dan vorig jaar.

“De grondstofprijzen zijn gestegen, dat zie je terug in de eindprijzen. Bovendien is er sprake van marktuitbreiding. Dat samen resulteert in een forse omzetgroei.”

Momenteel zet Akarton 90 procent van zijn producten af in Nederland.  Bekende klanten zijn Océ, Alabastine,  Akzo en Vistaprint.
In een cirkel van honderd kilometer rond Venlo ligt nog terrein braak, aldus de directeur. “Vergelijk het met een vlaai. Onze afzetgebied is nu een vlaaipunt. We willen er graag een hele vlaai van maken. Dat is de reden dat we ons de komende jaren ook zullen richten op Belgisch-Limburg en het Ruhrgebied.”

Noldus, pas 35 jaar, nam het bedrijf in 2007 over. Hij begon in 1998 bij Akarton als accountmanager. “ De eigenaar ging in 2007 met pensioen. Het was mijn ambitie om ooit zelf een bedrijf te leiden.  Die kans heb ik gegrepen.”
 
Akarton maakt kartonnen verpakkingen voor de meest uiteenlopende producten.  De visitekaartjes van Vistaprint bijvoorbeeld gaan in een kartonnen doosje van Akarton. Hetzelfde geldt voor de mini-fruitbomen van fruitbedrijf Fleuren uit Baarlo. “Door ons uitgebreid machinepark hoeven we nooit nee te verkopen”, zegt Noldus.

De voordelen van karton vergeleken met andere verpakkingsmateriaal is dat karton goedkoper is en gemakkelijk te recyclen is. Dagelijks worden vier opleggers met karton aangevoerd. Net zoveel vrachtwagens eindproduct verlaten iedere dag het bedrijf, dat bestaat uit een aantal loodsen van in totaal 6000 vierkante meter.
Naast duurzaam produceren brengt Noldus maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk Dagelijks krijgen de werknemers vers fruit van Verhuys.com.  Verder kon iedereen onlangs vrijblijvend een gezondheidscheck laten doen. Het ziekteverzuim bij Akarton ligt al jaren beneden de twee procent.
 

Bron: wijlimburg.nl. Overgenomen met toestemming.