43 Gentse adresjes Marcello Ballardin van Oak (links) springt in de Gentse ranglijst over Horseele naar de tweede plaats, terwijl Elders (rechts) de beste ‘gastro-bistro’ van het land is. Foto: fvv, fvv

GAULT&MILLAU 2025. Vijf nieuwkomers, een nieuwe nummer twee en extra prijzen voor twee chefs in Gent

De nieuwe editie van de gerenommeerde eetgids Gault&Millau werd maandag voorgesteld en daar staan niet minder dan 43 Gentse adresjes in. Vijf restaurants zijn nieuw in de lijst, twee chefs kregen een extra prijs mee naar huis.

Drieënveertig van de beste restaurants van het hele land liggen in Gent, volgens de nieuwe editie van de gerenommeerde gids Gault&Millau voor 2025. Het tweesterrenrestaurant Vrijmoed prijkt nog steeds bovenaan de lijst met een score van 17,5 op 20. Oak volgt met 16,5 en springt zo over Horseele, dat met 16 op 20 één punt minder haalt dan vorig jaar.

Zeven restaurants zijn in de ranglijst gestegen tegenover vorig jaar: Oak, Commotie, Elders, Lof, Midi, Mémé Gusta en Raaf. Vijf kregen er een half punt bij: Oak (ging naar 16,5), Commotie (15), Elders (14,5), Mémé Gusta (12,5) en Raaf (12,5). Twee zaken gingen een vol punt vooruit: Lof van 13 naar 14, Midi van 12 naar 13.

Aram Schuyesmans en Michel Neerinckx van Raaf. Foto: if

Vorig jaar telde Gault&Millau nog zes Gentse nieuwkomers, dit jaar zijn dat er vijf. De Rave, Sakas, Taberna Bask, John Dory en Jus staan voor het eerst in de gerenommeerde eetgids. De Rave is een klein restaurant in de Schepenhuisstraat, dicht bij Sint-Jacobs, met een klassieke keuken. Het haalde meteen een score van 13 op 20.

Sakas, een Japans restaurant in het onlangs geopende Wintercircus, kreeg 13 op 20 van de jury, net als Taberna Bask, het kleine broertje van Bar Bask in Ledeberg. Het visrestaurant John Dory op de Reep doet zijn intrede met 12,5 op 20. Jus, een klein restaurant in de Mageleinstraat met een Belgisch-Franse keuken, kreeg 12 op 20 toebedeeld.

Speciale vermelding

Twee restaurants worden niet alleen opnieuw opgenomen in de gids, maar krijgen er een speciale vermelding bovenop. Marcelo Ballardin en Dominik D’Hooge van Oak kregen de titel New on top oftewel ‘de stijger aan de top’. En het restaurant Elders van Tom Pauwelyn en Romy Deconinck op het Van Beverenplein is verkozen tot ‘gastro-bistro van het jaar’ voor het hele land.

“Muziek staat luid, aankleding is minimaal”, schrijft de nieuwe gids over Elders. “En in het bord brengt de chef spannende combinaties waarbij hij vooral het product en bij voorkeur groenten laat spreken. De chef wist ons tijdens meerdere bezoeken te overtuigen van zijn groot talent en eigen signatuur.”

Elders, van Romy Deconinck en Tom Pauwelyn, is verkozen tot ‘gastro-bistro’ van het jaar. Foto: fvv

Fugazi in de Vlaanderenstraat werd verkozen tot ‘cocktailbar van het jaar’. “Eigen creaties onderscheiden zich door zin voor verfijnde nuances die de aandacht prikkelen. Met warme gastvrijheid als extra ingrediënt”, stelt de inspecteur van Gault&Millau.

Kortom, Gent doet het goed in de nieuwe gids, maar ook de rand is de moeite om te verkennen. Zo scoort Julien in Lievegem een mooie 15,5 en haalt het nieuwe Compagnique meteen 14 op 20. In Destelbergen haalt Bruun 14,5. Daarnaast kan zowel Merelbeke als Bachte-Maria-Leerne (Deinze) uitpakken met een 14 op 20, respectievelijk bij Amaranth en Bachtekerke.