Antwerpse gastronomie houdt stand in culinaire gids Foto: Jan Van de Perre

Dit zijn de grootste Antwerpse winnaars van de Gault&Millau 2025: nieuwe topscores, de beste ambachtsman en het mooiste interieur

Heel wat Antwerpse chefs zagen hun score bij Gault&Millau nog oplopen of werden extra in de bloemetjes gezet met een aparte onderscheiding. Zo zijn dit jaar de beste ambachtsman van het land, het restaurant met het mooiste interieur en nieuwe topscores van 16/20 en zelfs 17/20 in Antwerpen te vinden.

Ambachtsman van het jaar: Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son uit Antwerpen

Bert Jan Michielsen. Foto: Jan Van der Perre

Bert Jan Michielsen van The Butcher’s Son op de site van stadsbrouwerij De Koninck werkte tijdens zijn jeugd als slager bij Luc De Laet. De kennis die hij daar opdeed, komt hem nog altijd goed van pas.

“Hij heeft metier, technische bagage, geduld én vooral de gedrevenheid om dit vakmanschap met zijn gasten persoonlijk te delen. Zo brengt hij niet alleen een formidabele vol-au-vent of paté in deegkorst, maar ook poularde bereid in varkensblaas. Hij vindt plezier in zulke uitdagende klassiekers die nog maar weinig collega’s een plaats in hun repertoire durven geven”, zegt hoofdinspecteur Frank Cops.

Zijn score blijft stabiel op 14,5/20, maar hij wordt wel uitgeroepen tot Ambachtsman van het jaar. “Ik ben blij dat opgemerkt wordt dat we onze ambacht hoog in het vaandel dragen. We maken alles zelf. Van patés tot worsten of kroketten. Als ik een dier bereid, zal ik het altijd zelf uitbenen en daar ook bijproducten van maken, zodat niets verloren gaat. Wat mensen bij ons moeten komen eten? We zijn bekend om onze videe, maar onze pâté en croute is heel lekker en ik zou ook onze kalfstong met gefrituurde hersenen aanraden”, aldus Bert Jan Michielsen.

Bert Jan Michielsen. Foto: Jan Van der Perre

Mooiste Restaurant Design van het Jaar: Stable uit Edegem

Het team van Stable. Foto: Jan Van der Perre

De voorbije drie jaar zat restaurant Stable van chef Tom Loockx steevast in het lijstje van de stijgers. In deze gids bleef de score stabiel op 15/20, maar de zaak werd wel gelauwerd om het design. Zo krijgt interieurontwerper Dieter Vander Velpen een grote pluim. Hij vormde het voormalige koetshuis van het zeventiende-eeuwse kasteel Ter Linden om tot een restaurant waarin authentieke elementen en luxueuze materialen voor een bijzondere sfeer zorgen. “Het design blijft ons keer op keer verbazen en won met de jaren nog aan extra gezelligheid”, zegt hoofdinspecteur Frank Cops.

“De credits voor deze prijs gaan natuurlijk naar de mensen die dit bedacht en uitgevoerd hebben”, zegt Tom Loockx. “Daarom is het misschien een beetje fout dat ik op het podium stond. Maar het is aan ons om het waar te maken en dat probeer ik te doen. Zelf blijf ik altijd nieuwe dingen zien als ik in de zaak rondloop, je went dus niet aan dat mooie decor.”

Tom Loockx. Foto: Joren De Weerdt

New on the Top met 16/20: Nebo uit Antwerpen

Dimitri De Koninck. Foto: Jan Van der Perre

Chef Dimitri De Koninck van Nebo op Nieuw Zuid heeft er een fameus jaar op zitten. Hij verbouwde zijn restaurant amper drie jaar na de opening en plaatste er een oogverblindend nieuw interieur in. Tussen zijn activiteiten als werfleider door bleef hij ook aan de gerechten sleutelen. Dat alles zorgt nu voor een stijging van 15,5/20 naar 16/20, waarmee hij de onderscheiding ‘New on the Top’ krijgt.

“Het laatste jaar zijn we niet alleen qua interieur, maar ook qua keuken en qua zaal geëvolueerd. Het is al extreem druk geweest sinds de heropening, de reservaties lopen heel goed en de commentaren van de gasten doen ons deugd. Dan is het leuk dat ook deze gids die erkenning geeft”, zegt de chef.

Michelle Gielens en Dimitri De Koninck. Foto: frederik beyens

Hoogste Antwerpse nieuwkomer: Lilium uit Antwerpen

Jo Bussels. Foto: Jan Van der Perre

In het voorjaar opende restaurant Lilium in Hotel De Witte Lelie, een van de meest luxueuze hotels van Antwerpen met vertrekken vol design, kunst, vintage en antiek. Internationale sterren zoals Adele en Harry Styles kwamen in de Keizerstraat al de nacht doorbrengen. Voor een culinaire ervaring, waar ook niet-hotelgasten welkom zijn, zorgt Jo Bussels. Zijn hoge score van 14/20 als nieuwkomer is niet meteen een verrassing, want hij maakte eerder al naam en faam als chef van de Radis Noir.

“Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten. Dit is zeker een mooi begin, ik ben zeer tevreden. We gaan traag en gestaag verder groeien. We kregen vooral mensen via mond-tot-mondreclame, maar nu zullen we ook zichtbaar zijn in een belangrijke gids als deze. Dat zal ongetwijfeld weer een extra boost geven”, zegt chef Jo Bussels.

Andere hoge nieuwkomers (met 13,5/20) zijn BLANC by Aythems, HIRO en Le Pristine Café, dat nu naast restaurant Le Pristine als een aparte entiteit wordt gequoteerd.