Salina Stubbe en haar echtgenoot Peter Delodder kennen de horeca door en door. In het verleden had het koppel al een cateringbedrijf in het Mechelse en waren ze ook zaakvoerders van een all you can eat-restaurant aan het Antwerpse Sportpaleis. Maar toen er in 2008 een grote economische crisis losbarstte, kwam er aan dat verhaal een einde. Het duo besliste om een carrièreswitch te maken en de horeca even vaarwel te zeggen.
“We zijn toen een bedrijf gestart dat gespecialiseerd was in het reinigen van roltrappen en tapijten en ook vloerbehandelingen deed. Iets helemaal anders, dus”, zegt Salina. “We hebben hard gewerkt en daar goed onze boterham mee verdiend, maar na verloop van tijd bekoelde de liefde voor de sector. Het bleef kriebelen om opnieuw iets in de horeca te doen. We hebben even rondgekeken in Zemst, waar we wonen, maar kwamen uiteindelijk toch in Mechelen terecht.”
De twee ondernemers stootten namelijk op het pand op de Botermarkt waar tot voor kort eetcafé De Goesting gevestigd was. “De zaak heette dan wel De Goesting, maar de uitbaters hadden er geen goesting meer in. Ze wilden er snel van af”, klinkt het. “Daardoor zijn we snel tot een overeenkomst gekomen. In het begin hadden we wel wat schrik voor Mechelen, omdat er door het verhaal van de vesten een bepaald beeld werd gecreëerd van de stad.”
Goed gelegen
Die angst bleef uiteindelijk niet hangen. “Sterker nog, door ook in Mechelen panden te bekijken, ontdekten we dat er net heel veel volk komt en dat veel zaken ook overdag goed vol zitten. Dat sterkt ons in de overtuiging dat we hier een nieuw eethuisje kunnen openen. Op de Botermarkt is er bovendien veel passage, dus ik denk dat we hier zeker goed gelegen zijn. Niet pal op de Grote Markt of op de IJzerenleen, maar er wel vlak bij.”
Theekannen en koffiepotten
Wie bij Salopet – de naam is een verwijzing naar de namen Salina en Peter – over de vloer komt, wordt teruggeflitst in de tijd. “Er wordt wel eens gezegd dat we oude zielen zijn”, zegt Salina. “We wilden dan ook vol inzetten op vintage. We hebben rommelmarkten afgeschuimd en vonden ook veel spullen in de kringwinkel. Zelfs tot in de theekannen en koffiepotten hebben we het vintage-concept doorgetrokken. Dat moet voor een bepaalde beleving zorgen.”
Boterham met platte kaas
Op de kaart staan dan ook heel wat Vlaamse klassiekers. “Zoals witloof in de oven, een boterham met platte kaas of ballekes met kriekskes”, klinkt het. “Je kan hier terecht voor een ontbijt of een lunch, maar ook voor een tussendoortje. Zo hebben we gebak, rijstpap en pannenkoeken. En natuurlijk ben je ook welkom om gewoon iets te drinken. We willen een plek zijn waar mensen rustig en gezellig een krant kunnen lezen en een kopje koffie kunnen drinken. Net zoals vroeger.”