Den Bled heeft zijn naam niet gestolen. Het café staat weliswaar op grondgebied Heffen, maar wanneer je honderd meter naar links of naar rechts gaat, ben je meteen in de Willebroekse deelgemeente Blaasveld. Toen het café zo’n zeventig jaar geleden opende, was hier zelfs nog een station, nu is er alleen nog de spooroverweg. Een spooroverweg die het afgelopen jaar voor veel discussie zorgde, omdat hij mogelijk zou sluiten.
Niet alleen de omgeving is veranderd, ook Den Bled zelf onderging een metamorfose. Van een ietwat saai dorpscafé met een biljart, waar de drankenkaart zich beperkte tot het hoogstnodige, werd het een gezellige bruine kroeg waar je ook enkele snacks kunt nuttigen. De dader van die metamorfose heet Vincent Op de Beeck, oud-Chiroleider uit Willebroek en sinds een goeie drie jaar ook gepassioneerd cafébaas. “We hebben het interieur helemaal verbouwd. Ondertussen hielden we achter het café een zomerbar open. In maart 2021 zijn we begonnen met de verbouwingen. In oktober 2022 is het vernieuwde café helemaal geopend”, vertelt Vincent.
“Het aanbod van verse gerechten willen we volledig afstemmen op het seizoen. Al onze groenten en een gedeelte van het vlees komen uitsluitend van lokale boeren”
Vincent Op de Beeck, cafébaas
“Onze bedoeling was om er een leuke bruine kroeg van te maken voor een breed publiek. Een plaats waar je ook een lekkere spaghetti kon eten. Ondertussen is gebleken dat dat concept werkt. Mede dankzij de lekkere spaghettisaus volgens het recept van mijn moeder. Daarom willen we onze menukaart een beetje uitbreiden, zonder de pretentie te willen hebben van een restaurant. Van de spaghetti en de croques gaan we nu naar een iets ruimer aanbod.”
“Dat aanbod van verse gerechten willen we volledig afstemmen op het seizoen. Al onze groenten en een gedeelte van het vlees komen uitsluitend van lokale boeren. Alles is gericht op het farmtotableconcept – in het Nederlands ook wel van-boer-tot-buur genoemd. Zo willen we de lokale economie steunen en tegelijkertijd aandacht hebben voor het milieu.”
Lokale economie
Vincent werkt voornamelijk samen met de hoevewinkel ’t Hertsveld en de hertenboerderij Parcoplus. Naast de spaghetti zal er bijvoorbeeld een hertenstoofragout vast op de kaart staan. Daarnaast zullen er elke week twee weeksuggesties verkrijgbaar zijn. “Voor alle duidelijkheid: we blijven een café. We organiseren ook regelmatig evenementen. In de zomer kan dat een mini-festival zijn op het veld en op ons groot terras achter het café, nu kan dat bijvoorbeeld een themafeestje of een fuif zijn. De bedoeling is om van dinsdag tot zaterdag onze volledige eetkaart aan te bieden. Op zondag houden we het bij de spaghetti en de croques.”
Volgens Vincent kan Den Bled rekenen op een heel breed publiek. “Ik noem het een genieterscafé”, lacht hij. “Iedereen komt hier, van sportverenigingen en gezinnen over Chiroleden tot vaste klanten van een eind in de tachtig.” Vincent werkt voor zijn nieuw concept samen met Shatry Smets (32) die sinds mei vast in dienst is en vooral in de keuken actief is.
Café Den Bled vind je op de Tisseltbaan 3 in Heffen (Mechelen) en is open op dinsdag tot donderdag vanaf 17 uur en van vrijdag tot zondag vanaf 14 uur.