De cavia staat onterecht bekend als een huisdier dat je amper moet onderhouden. Het zijn net erg gevoelige beestjes. Als ze ‘miskweekt’ zijn, vertonen ze ook genetische defecten, vragen ze extra aandacht en sterven ze vaak snel. “Omdat veel mensen dit niet weten, belanden cavia’s op straat of worden ze van de hand gedaan”, legt Aurélie uit. “Hopelijk komen ze dan bij mij terecht. Ik kan hen de juiste verzorging bieden.”
Bij wijze van illustratie vertelt ze waar enkele van haar verblijvertjes nood aan hebben. “Ik heb er eentje zitten met long- en hartproblemen, daar moet ik continu een oogje in het zeil houden”, zegt Aurélie. “Ik heb ook een cavia met een cyste op het hoofd, een soort abces. Elke dag moet ik de etter uit dat abces verwijderen en het verband verversen. Sommige cavia’s komen naar hier na een operatie en vragen ook extra verzorging.”
Cavy Opvang is officieel geopend sinds eind september en het gaat al hard. “Ik had een klantenbestand opgebouwd door de vakantieopvang die ik al een tijdje aanbood”, vertelt Aurélie. Intussen heeft ze alle documenten in huis om een asiel te mogen runnen. Op haar zolder installeerde ze afgelopen zomer een tiental kooien. Het gepaste voedsel en EHBO-materiaal heeft Aurélie ook in huis.
“Dat mensen mij snel zouden vinden, had ik ergens verwacht. Waar ik wel wat verbaasd over ben, is hoeveel cavia’s al een nieuwe plek hebben gevonden bij adoptieouders. Vijftien in totaal, terwijl ik twintig cavia’s in ontvangst nam in mijn asiel.”
Nu is het herfstvakantie en kan Aurélie als leerkracht even ademhalen. “Zeker in het begin van het schooljaar was het pittig om mijn full-time job te combineren met Cavy opvang”, vertelt ze. “Intussen heb ik een evenwicht gevonden dat werkt.”