Protime – Gille Sebrechts 6

Protime zet in op ‘boomerang recruitement’: “Toen men vroeg om terug te keren, heb ik geen seconde getwijfeld”

Op tien maanden tijd keerden maar liefst vijf werknemers terug naar Protime. Uit onderzoek blijkt dat zij niet de enigen zijn. Bijna één op zes werknemers keert uiteindelijk terug naar een vorige werkgever. Het Mechelse tijdsregistratie- en werkplanningsbedrijf zet zelfs in op 'boomerang recruitement'.

Protime wil Europees marktleider worden in alle landen waar zijn moederbedrijf SD Worx actief is. Vandaag telt het bedrijf 550 werknemers maar tegen 2028 moeten dat er zo’n 800 zijn. Dit jaar alleen al verwelkomde Protime 95 nieuwe mensen op het Mechelse hoofdkantoor. Onder hen vijf boemerangers, die er ooit al werkten.

Daarom voerde Protime een onderzoek naar die zogenaamde boemerangers. Daaruit bleek dat één op zes werknemers ooit al eens terugkeerde naar een vorige werkgever, ruim een kwart keerde nog niet terug, maar overweegt het wel. De voornaamste redenen? Een beter loon, zegt 32 procent van de ondervraagden, maar ook fijne collega’s (26 procent), werk-privébalans (25 procent), het werk zelf (25 procent) en de klanten (15 procent) blijken redenen om terug te keren.

“Nu of nooit”

Een van de boemerangers bij Protime is David Moens (39). Hij ging in maart dit jaar aan de slag als revenue manager bij Protime en is er verantwoordelijk voor het maximaliseren van de omzet door onder meer analyses rond de volledigheid van facturatie. David startte zijn carrière bij het softwarebedrijf in 2010 en groeide er door tot finance manager, maar was van augustus 2023 tot februari dit jaar elders aan het werk.

“Ik was op zich best gelukkig bij Protime. Maar zeker toen de laatste jaren van tram drie naderden, stelde ik me steeds vaker de vraag hoe het op een ander werk zou zijn. Toen een job in dezelfde functie zich aanbood bij een bedrijf bij me in de buurt, dacht ik ‘het is nu of nooit’.”

Al snel bleek het niet de juiste keuze voor David. “Ik probeerde het wel een kans te geven, maar ik miste de passie en de gedrevenheid van mijn voormalige collega’s. Protime groeit snel, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt, maar iedereen gaat er voor om die groei mogelijk te maken. Ik hield wel contact met Protimers en toen mijn voormalige leidinggevende me vroeg om terug te keren in een nieuwe functie, twijfelde ik geen seconde.”

De terugkeer voelde voor David meteen goed aan. “Ik was blij om mijn (oud-)collega’s terug te zien. We kennen elkaar en we hebben al een vriendschappelijke band. De langere reistijd naar het werk, kan hier niet tegenop.”

“Aandacht voor camaraderie”

“Bij Protime besteden we veel aandacht aan camaraderie op de werkvloer, aan opleidingen, flexibiliteit en fun at work”, zegt CEO Gille Sebrechts “Daarnaast dragen onze energy coaches zorg voor het welzijn van de Protimers. Dit zorgt voor tevreden werknemers, die lang bij ons aan de slag blijven. Door die positieve bedrijfscultuur realiseren oud-collega’s zich vaak achteraf hoe graag ze bij ons werkten. Meer dan eens mogen we hen later opnieuw als collega verwelkomen. Het komt er dus op neer om goed voor onze mensen te zorgen, zodat zij op hun beurt goed voor Protime zullen zorgen.”

Protime werd opgericht in 1995 en is marktleider op het gebied van tijdregistratie, personeelsplanning en toegangscontrole. Het bedrijf telt ruim 5.000 tijdregistratie-installaties in Europa, bij bijna evenveel klanten verspreid over Europa. Ze werden al 10 jaar op rij verkozen tot ‘Great Place to Work’ en streeft er naar om een “Once in a lifetime employer” te zijn. De organisatie telt zo’n 550 ‘Protimers’ en draaide in 2023 een omzet van 56 miljoen euro.

Het online onderzoek werd tussen 29 maart 2023 en 13 april 2023 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime bij 1.000 Nederlandstalige Belgen die werken als bediende. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.