skill builders x melimpus

Melimpus en Skill BuilderS gaan partnerschap aan in strijd tegen burn-outs

Het Aalsterse Skill BuilderS heeft de handen in elkaar geslagen met de Vlaams-Brusselse start-up Melimpus. Skill BuilderS zal voortaan de reintegratie-app die Melimpus ontwikkelende gebruiken in haar re-integratietrajecten. Zo zetten ze zich samen, met de hulp van virtual reality, in voor de re-integratie van werknemers na langdurige ziekte of burn-out.

“Virtual Reality is een bewezen therapeutisch hulpmiddel”, vertelt Melimpus-oprichter Arnaud Bosteels. “Door realistische en meeslepende omgevingen te creëren, biedt VR een unieke mogelijkheid om psychologische, fysieke en emotionele problemen aan te pakken. Ook voor de re-integratie van werknemers na langtijdige ziekte of burn-out, biedt VR mogelijkheden.”

“We hebben een tool ontwikkeld die deze werknemers voorbereidt om terug aan het werk te gaan door hen onder begeleiding van een therapeut virtueel naar de werkvloer te sturen”, legt Bosteels uit. “Zo kan de werknemer situaties oefenen in een veilige, gecontroleerde omgeving. Therapeuten observeren de reacties van hun cliënten en identificeren potentiële barrières. Zo kunnen ze beter beoordelen of iemand klaar is opnieuw aan de slag te gaan.”

Partnerschap

“Samenwerkingen met gevestigde waarden als Skill BuilderS helpen ons schaalgrootte te creëren”, zegt Bosteels. “Ons partnership biedt ons de mogelijkheid om onze tool breed in te zetten, veel data te verzamelen en de app zo verder te ontwikkelen.”

Skill BuilderS, dat zich al jaren inzet om werknemers na een burn-out, ongeval of langdurige ziekte te laten terugkeren naar de werkvloer, zag potentieel in de app van Melimpus. “De samenwerking met Melimpus is vernieuwend en een logische next step in onze re-integratieaanpak”, klinkt het.

Samenwerking met de federale overheid

“De federale overheid heeft verschillende initiatieven gelanceerd om deze problematiek aan te pakken, zoals het Terug Naar Werk-fonds, waar Skill BuilderS een erkende partner van is”, legt Business Development Manager Neleke De Poorter van Skill BuilderS uit. “Sinds 2019 werken we ook mee aan het Fedris-project, waarin initieel medewerkers uit de financiële, ziekenhuis- of zorgsector een beroep kunnen doen op een kosteloze burn-outbegeleiding. Een tijdje geleden werd de doelgroep uitgebreid naar alle werknemers in privésectoren en plaatselijke of provinciale overheden.”

AI-project

“De volgende stap is dat we de gebruiker van de tool empoweren om zijn re-integratie ook zelf in handen te nemen, bijvoorbeeld via online trainingssessies met een therapeut”, besluit Bosteels, die Melimpus oprichtte nadat hij al veel professionals om zich heen zag uitvallen voor burn-out. “Daarnaast willen we ons return-to-workaanbod verbreden en een tool ontwikkelen voor collega’s en leidinggevenden die een werknemer na een burn-out of langdurige ziekte verwelkomen. Verder kijken we uit naar de opstart van het Melimpus AI-project.”