Jan Wirix Carpe Diem Tongeren

Laatste boodschap van Jan Wirix: Carpe Diem!

Dinsdag vindt de uitvaartplechtigheid plaats van chef-kok Jan Wirix. De stichter en drijvende kracht achter cateringbedrijf Carpe Diem werd 82 jaar. De oud-leraar was voor velen een voorbeeld van gedrevenheid en vakmanschap.

Jan Wirix was werkzaam als leraar in het college van Tongeren, toen hij besliste om van zijn hobby als traiteur, zijn beroep te maken. Hij was één van de eerste Limburgse cateraars die opdrachten ging uitvoeren buiten de provinciegrenzen. Al snel maakte hij zijn specialiteit van de toelevering aan grote events. Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding wist hij grote namen te overtuigen om vooral hun vip’s in de watten te leggen: Het Festival van Vlaanderen, diverse ministeries, het Internationaal Filmfestival van Gent, de loges van RSC Anderlecht,… ze deden allemaal een beroep op het team van Jan Wirix. Daarnaast bleef Carpe Diem ook de buffetten en maaltijden verzorgen voor bedrijven en particuliere feesten.

Jan Wirix was gekend als een vakman, die nooit wilde inboeten op de kwaliteit van zijn ingrediënten. Alle bereidingen gebeurden in eigen huis. Tegelijk zocht hij steeds naar schaalvoordeel om zijn onderneming te laten renderen. Voor zijn medewerkers was hij een inspiratiebron en voorbeeld. Hij leidde zijn team met vaste hand en wist van iedereen respect af te dwingen. Hoewel zijn grote verdienste voor het bedrijf, de sector en de economie in het algemeen niet kan onderschat worden, stond hij zelf niet graag in de belangstelling. Hij schuwde de (media-)aandacht, ook nadat hij in 2013 de titel Meesterkok van België mocht ontvangen.

Het afscheid van Jan Wirix valt zwaar bij familie, medewerkers, collega’s en vrienden. Een mogelijkheid tot de laatste groet is voorzien op maandagavond in de bedrijfsgebouwen aan de Rietmusweg, de uitvaartplechtigheid vindt dinsdagvoormiddag plaats in de Basiliek van Tongeren. Condoleren kan ook online via deze link.