Dag Duurzaam Ondernemen VB laureaten

10 Vlaams-Brabantse ondernemingen gelauwerd als SDG-Pioneer van de Verenigde Naties

10 Vlaams-Brabantse ondernemingen mogen zich voortaan SDG-Pioneer van de Verenigde Naties noemen. Ze krijgen het certificaat uitgereikt door UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek. “Vlaams-Brabantse bedrijven die inzetten op duurzaamheid en op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties verdienen terecht deze erkenning. Ze zijn een voorbeeld voor andere bedrijven uit de regio”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant.

Tijdens de 7e Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Technopolis te Mechelen komen alle bedrijven samen die het afgelopen jaar onder begeleiding van Voka-KvK Vlaams-Brabant stappen hebben gezet in een meer duurzame bedrijfsvoering. Tien bedrijven uit Vlaams-Brabant krijgen dit jaar een erkenning: Econocom BeLux, FUCHS Benelux N.V./S.A., Federatie van Belgische Kamers van Koophandel, Komatsu Europe International, Luminus NV, Novasol Chemicals, Sligro Food Group Belgium, Team Bedrijfstrajecten, Techno Automotive Equipment NV, The Compost Bag Company NV.

Nieuwe SDG Pioneers

In de categorie SDG Pioneer behaalden dit jaar 76 bedrijven over gans Vlaanderen het certificaat, waarvan 10 uit Vlaams-Brabant en Brussel. Denk bijvoorbeeld aan Econocom, een bedrijf actief in de ICT-sector. “We zetten vol in op de decarbonisatie van onze kernactiviteit – ICT, maar investeren ook in welzijn, klimaatneutrale maatregelen in onze kantoren en een volledig elektrische vloot”, aldus Hilde Janssens, CSR Director bij Econocom Belux. “Econocom kun je gerust een ‘early adopter’ noemen: enkele jaren voor de EU over de duurzaamheidsrichtlijn CSRD stemde, hadden we al een vuistdik rapport over de circulaire economie uitgebracht. Inmiddels hebben honderdduizenden gebruikte laptops en smartphones al een tweede leven gekregen via Econocom.”

Ook familiebedrijf Sligro uit Rotselaar mag zich SDG Pioneer noemen. “Wij zijn dan ook trots op het behalen van het SDG pionier certificaat. Dit hebben we bereikt door met het hele bedrijf in te zetten op alle gebieden met kleinere acties (vb opleiding dodehoekscamera voor scholen) en grotere acties (vb installatie van zonnepanelen)”, klinkt het bij Els Stulens, hoofd Quality & Environment bij Sligro. En het zijn net al die acties samen, groot en klein, waarmee je écht het verschil kan maken.”

Techno Automotive Equipment uit Zellik is ook SDG Pioneer geworden. “Techno Automotive Equipment N.V. blijft zich onderscheiden door innovatieve duurzaamheidsinspanningen, vervat in concrete actiepunten en ondersteund door ons toegewijde team”, vertelt Michel Vervekken, CEO bij Techno Automotive Equipment NV.​ “Onze visie is gericht op een toekomst waarin innovatie, mobiliteit en duurzaamheid hand in hand gaan, en waarin wij samen met onze partners een positieve impact maken op zowel de markt als de maatschappij.”

Samenwerking met CIFAL Flanders

Voka-KvK Vlaams-Brabant werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een erkenning van de Verenigde Naties ontvangen voor het investeren in kennisopbouw, implementatie en communicatie over de SDG’s.

“Door de samenwerking met Voka kunnen we niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan, het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven -gebaseerd op een toekomstbestendige missie en visie, een waardenkader en goed bestuurlijk beleid- die oplossingen bieden voor de maatschappelijk-sociale, technologisch-digitale en ecologische uitdagingen in Vlaanderen en wereldwijd” Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders.

​18.000 acties in Vlaamse bedrijven

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 begeleidde Voka al meer dan 1.000 ondernemingen op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Zij voerden sindsdien meer dan 18.000 acties uit om zo hun steentje bij te dragen aan het realiseren van de SDG’s en de 2030-agenda.

Over de SDG’s

Er bestaan drie niveaus van duurzaamheidscertificaten die bedrijven achtereenvolgens kunnen behalen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Een bedrijf dat duurzaamheid via de SDG’s structureel verankert mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien ook een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion. Wie nog verder gaat en ook een voorbeeldrol opneemt binnen de hele waardeketen en daarvan een internationale jury kan overtuigen, mag zich SDG Ambassador noemen.