Jan Willemen, Gregg Van Dingenen en Tom Van Brabant Jan Willemen, Gregg Van Dingenen en Tom Van Brabant brouwen Kalmthoutse bieren in de Artisanale Bierfabriek. Foto: Koen Fasseur

Artisanale Bierfabriek brouwt al 10 jaar: “Moeder Kee en Mont Noir zijn bieren met link naar Kalmthoutse geschiedenis”

De drie vrienden, Gregg Van Dingenen, Tom Van Brabant en Jan Willemen, zijn al tien jaar bezig met hun Artisanale Bierfabriek in Heide. “Wij brouwen met Moeder Kee en Mont Noir twee echte streekproducten, Kalmthoutse bieren met een verhaal”, klinkt het in de Artisanale Bierfabriek.

“Wij kennen elkaar al lang van bij voetbalploeg FC Centrum, maar deze gezamenlijke hobby ontstond in 2014 na een toeristische toer langs brouwerijen in West-Vlaanderen”, blikt Gregg terug. “Na die bezoeken besloten we om zelf proberen bier te brouwen. We volgden een brouwopleiding van twee jaar bij Peter Croonenberghs in Merelbeke en begonnen recepten te bedenken.”

Jan Willemen, Gregg Van Dingenen en Tom Van Brabant vertellen hoe ze te werk gaan in de Artisanele Bierfabriek. Foto: Koen Fasseur

“Een recept opstellen is niet moeilijk, een goed recept is al iets anders en de juiste samenstelling vinden van een bier dat je daadwerkelijk zelf kan brouwen én drinken is een heel ander verhaal”, pikt Tom in. “In de beginperiode experimenteerden wij met zeven à acht recepten. De eerste bieren die we brouwden, gaven wij telkens een voornaam van een overleden, Belgische muzikant. ‘Ferre’ (Grignard), ‘Wannes’ (Van de Velde), ‘Toots’ (Thielemans) of ‘Bobbejaan’ (Schoepen) zijn enkele voorbeelden.”

“Een recept opstellen is niet moeilijk, een goed recept is al iets anders en de juiste samenstelling vinden van een bier dat je daadwerkelijk zelf kan brouwen én drinken is een heel ander verhaal”

Tom Van Brabant

“Intussen weten we uit ervaring dat van artisanaal gebrouwen bieren een ‘triple’ het meest in de smaak valt bij bierliefhebbers”, weet Jan. “In 2021 werden we officieel een erkende brouwerij. Hoewel wij er bewust voor kiezen om steeds een relatief kleine oplage te brouwen, bood die erkenning ons de mogelijkheid om onze bieren te verkopen. De winst investeren we in de aankoop van nieuw materiaal om efficiënter te brouwen.”

Moeder Kee is een van de twee bieren die de Artisanale Bierfabriek brouwt en verkoopt. Foto: Koen Fasseur

“We besloten om te focussen op twee bieren. Om onze link met Kalmthout nog duidelijker te maken, veranderen we de namen. ‘Ferre’ werd ‘Moeder Kee en ‘Wannes’ kan je nu kopen als ‘Mont Noir’”, legt Gregg uit. “Onze ‘Moeder Kee’ is een triple van 8°, een licht, troebel oranje-goudkleurig bier. De zachte smaak creëren we door drie verschillende mouten, maar je proeft ook overrijpe banaan. Moeder Kee baatte op het einde van de 19de eeuw herberg ‘De Cambuus’ uit in de Kalmthoutse Heide. Dat was een houten barak, waar werkmannen die zand van de Vossenbergen moesten afgraven voor de aanleg van het Centraal Station in Antwerpen, konden overnachten. Jarenlang had je aan het station in Heide ook hotel-café Cambuus, wat uiteraard ook verwees naar de herberg van Moeder Kee.”

Het etiket van Mont Noir verwijst naar het paviljoen van de wereldtentoonstelling dat ooit in de Kalmthoutse Heide stond. Foto: Koen Fasseur

“’Mont Noir’ is een bier voor liefhebbers van donkere, smaakvolle bieren en valt in de categorie Export Stout. Je proeft chocolade, koffie en zoethout”, verklapt Tom. “In de Kalmthoutse Heide is ‘Mont Noir’ of ‘Zwarte Heuvel’ nog steeds een bekende plaats. Na een Wereldtentoonstelling kocht een Brusselse zakenman in de 19de eeuw een paviljoen en zette dit op de Mont Noir in de heide. Daarrond liet hij een park aanleggen met lanen, vijvers, zuilen en beelden. Enkele restanten van de zuilen kan je nu nog zien.”

“Met één brouwsel vullen we een 400-tal flesjes van 33cl. Tussen de start in de eerste ketel tot het inschenken van een Moeder Kee of Mont Noir zit ongeveer twee maanden”

Jan Willemen

“Bij Artisanale Bierfabriek doen we alles zelf. Ons brouwseizoen loopt van september tot april en we streven naar een tiental brouwsels. Met één brouwsel vullen we een 400-tal flesjes van 33cl. Tussen de start in de eerste ketel tot het inschenken van een Moeder Kee of Mont Noir zit ongeveer twee maanden”, schetst Jan de duur van het productieproces. “Naast Visit, de dienst voor toerisme in Kalmthout, kan je onze bieren drinken in Hotel Jerom, ’t Centrum, Bosbar, Keienhof en de Gewone Koereur. Daar mogen nog afnemers bij, maar het moet praktisch haalbaar blijven om alles in eigen beheer te doen. We denken wel na over een iets lichtere pils die we ‘Heikneuter’, de bijnaam van inwoners van Kalmthout, willen dopen. De etiketten zijn al klaar.”

De Artisanale Bierfabriek ontwierp al een etikelt voor hun pils Heikneuter, maar het bier is er nog niet. Foto: Koen Fasseur

“Hoe onze naam ontstond? Eerst noemden we ons Artisanale Bierfabriek ‘t Glazen Bammeke, maar we kwamen al snel tot de conclusie dat Artisanale Bierfabriek als naam leuker en treffender was. Daarmee zeggen we wat we doen. Vaak schrijven we het zo dat de letters ‘ALE’ en ‘BIER’ opvallen in een andere kleur, waarbij ’Ale’ de Engelse vertaling is voor bier. Zo verdween ‘t Glazen Bammeke al snel en spreken we nu al tien jaar met trots van de ArtisanALE BIERfabriek, een naam die we hopelijk nog lang kunnen uitdragen,” besluiten Gregg Van Dingenen, Tom Van Brabant en Jan Willemen.