Schermafbeelding 2024-10-25 om 18.53.26

“De kinderen van” leren ondernemen van ervaringsdeskundigen

Een familiebedrijf sterk én winstgevend runnen: hoe doe je dat? Het is een vraag waar niet alleen gevestigde waarden in het ondernemerschap mee kampen, maar zeker ook de volgende generatie die staat te popelen om het stuur van het familiebedrijf in handen te nemen. VKW Limburg en Hogeschool UCLL slaan daarom de handen in elkaar. Studenten van de (zeer populaire) richting Bedrijfsmanagement KMO & Ondernemen kunnen aansluiten bij de NextGen-community van VKW Limburg, waar ze de in groepsverband de kneepjes van het vak leren.

Jongeren die alles willen weten over ondernemen, hetzij om zelf ooit een zaak op te starten, hetzij om later de business van hun ouders over te nemen, halen hun kennis niet alleen van de schoolbanken. Ze zoeken tegelijk naar een klankbord en gelijkgestemden, die ze op netwerkmomenten kunnen consulteren om praktijkervaring bij te brengen.

VKW Limburg heeft zo’n community, waar startende én door de wol geverfde ondernemers elkaar kunnen treffen. De studenten van de professionele bacheloropleiding KMO & Ondernemen aan de UCLL in Diepenbeek, sluiten daar graag bij aan. Simon Cox van VKW Limburg licht toe: “Al enkele jaren zien we binnen de opleidingen Business Management een sterke interesse in onze NextGen-community. Het is duidelijk dat instappen in het familiebedrijf nog steeds een populaire carrière-keuze is, wat wij alleen maar kunnen toejuichen en verder willen stimuleren. Met de juiste begeleiding in de vroege fase van het ondernemerschap kunnen de slaagkansen voor een succesvolle toetreding tot het familiebedrijf aanzienlijk worden vergroot. Dit legt een solide basis voor de continuïteit van onze familiale ondernemingen, wat essentieel blijft voor het behoud van een welvarende economische regio.”

Op een kick-off evenement van de samenwerking tussen beide instanties, kwamen ervaren ondernemers als Jef Cornelissen (CEO van Brouwerij Cornelissen) de studenten toespreken: “Het was 20 jaar dat ik hier op de schoolbanken zat… Zo zie je maar hoe snel het gaat”, zegt Cornelissen. “Ik vind het heel interessant en belangrijk om een aantal ervaringen en verhalen te delen, waar deze mannen en dames echt iets uit kunnen halen.”

Serial entrepreneur Andy Schuurmans (Net’s Work, e.a.) was al even enthousiast: “Mijn zoon heeft me uitgenodigd om eens bij hem op de hogeschool te komen kijken naar een interessante uiteenzetting over de familiale overdracht van bedrijven, en hoe ouders en kinderen daarmee omgaan. Het was inspirerend en ik vind netwerken zelf ook heel belangrijk, zeker naar de jeugd toe.”

UCLL-student Alexander kon het event wel smaken: “Ik vond het heel interessant omdat ik zelf uit een ondernemersfamilie kom en later ook graag wil ondernemen. Zeker als er lezingen en evenementen zijn, waar je andere mensen en ondernemers leert kennen, zal dat je nog meer aanzetten om te ondernemen. Ik denk dat het ook wel wat begint te branden bij anderen om te ondernemen, die het eerder misschien nog niet in gedachten hadden. Het is ook leuk om niet alleen in de klas te horen praten ‘over ondernemers’, maar hen echt zelf aan het woord te horen.”

En zo is de community tussen studenten en ondernemers voor een nieuw academiejaar op gang getrapt…