De vereniging werd opgericht op 21 november 1994 door 9 bedrijfsleiders. Vandaag wordt de vereniging geleid door Stefaan van Thielen. “In 1965 vestigde het eerste bedrijf zich op het industriepark Mechelen Noord. Het veranderde enkele keren van naam, maar Continental, zoals het vandaag heet, is er nog steeds”, legt Stefaan Van Thielen uit.
Hij is nu voorzitter van de vzw, maar stond voor zijn pensionering zelf een aantal jaren aan het hoofd van Continental. “Het doel was om de gemeenschappelijke belangen van alle bedrijven op het terrein te behartigen, met aandacht voor zaken als veiligheid, beeldkwaliteit, mobiliteit en signalisatie. Vandaag zijn hier 370 bedrijven gevestigd. 123 daarvan zijn lid van onze vzw.”
Parkmanager
Het parkmanagement wordt sinds 2013 door Quares gedaan. “Ik ben eigenlijk een contactpersoon voor de bedrijven en een spreekbuis voor hen naar de stad toe. Ik probeer gemeenschappelijke pijnpunten en opportuniteiten te definiëren en daar iets rond te organiseren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om overlast door stilstaande vrachtwagens. Dan proberen we samen met de stad een oplossing te vinden”, legt parkmanager Penelope Kallergis uit.
LEES OOK. Hét product Made in Mechelen: Dit zijn de 14 genomineerden voor onze award!
“De samenwerking met de stad Mechelen is van groot belang, omdat zij ondersteuning kunnen bieden bij diverse bekommernissen”, zegt Stefaan Van Thielen. “Jaarlijks worden de burgemeester en enkele schepenen uitgenodigd voor een fietsrit door het industrieterrein, waarbij aandachtspunten ter plaatse worden besproken. Het is verheugend om te zien dat heel veel punten, die tijdens de laatste rit op 19 juni werden besproken, reeds zijn opgelost. Onze vzw wordt ook betrokken bij gesprekken over belangrijke onderwerpen zoals de ontknoping van Mechelen Noord, de energieverdeling op het industrieterrein en de nieuwe ontwikkeling van het industrieterrein die er staat aan te komen.”
Initiatieven
In de loop van de dertig jaar die de vzw industrie Mechelen Noord bestaat, werden er verschillende initiatieven genomen. Zo was er een wedstrijd ‘De Gouden Boom’ die erop gericht was om het industriepark te verfraaien. “De bedrijven werden opgeroepen om bijvoorbeeld hun voortuin proper aan te leggen zodat het bedrijventerrein er op zijn geheel beter zou uitzien. De beste realisatie kreeg dan ‘De Gouden Boom’. Een ander initiatief was een wedstrijd die we uitschreven toen het rondpunt werd aangelegd. Twee studenten van Thomas More hebben die wedstrijd gewonnen en hun ontwerp ‘het fabriekske’ staat nog steeds op dat rondpunt. Vanaf 2013 zijn we ook begonnen met groepsaankopen voor onze bedrijven. Een zeventigtal leden van de vzw tekenden daar op in. En in 2019 zijn we gestart met een Buurtinformatie netwerk (BIN). Dat zou ondertussen trouwens weer wat meer aangewakkerd mogen worden.”
In 2019 werd samen met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM) een mobiscan gedaan waarbij de woon-werk-verplaatsingen in kaart werden gebracht. “Bijna 1.500 werknemers namen deel. Daaruit bleek dat 75 procent met de wagen kwam. Een groot deel daarvan woont binnen een straal van vijftien kilometer van hun werkplek en zou dus met de fiets kunnen komen”, zegt Stefaan Van Thielen. “Maar uiteraard doen we ook een aantal leuke activiteiten zoals onze zomerbarbecue en een initiatie waterskiën op de plas hier vlakbij. Ook een eindejaarsdrink staat jaarlijks op ons programma. Een nieuw initiatief is ‘Ken je Buur’. We brengen een aantal bedrijven samen tijdens een netwerkmoment. Ze krijgen dan de gelegenheid om zichzelf kort voor te stellen. Ook een EHBO-opleiding voor werknemers staat op het programma.”
Om de dertigste verjaardag te vieren, werd er een speurtocht georganiseerd. De deelnemers moesten op zoek gaan naar posters met QR-codes. Op die manier kregen ze vragen die ze moesten oplossen. En op 10 oktober was er een viering in de Salons Van Dijck in Mechelen met onder andere een buffet en een boeiende keynote van Cedric Dumont die de aanwezigen uitdaagde om grenzen te verleggen onder het motto ‘Dare to Jump’.