Winnaars Voka Dag Ondernemen 2024 BelOrta (Sint-Katelijne-Waver), Willemen Groep (Mechelen) en Smulders (Arendonk) mogen zich vanaf nu Duurzaamheidsambassadeur van de Verenigde Naties noemen. Foto: RR

Twee Mechelse bedrijven en één Kempense firma beloond met duurzaamheidscertificaat Verenigde Naties

Drie bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen mogen zich vanaf nu Duurzaamheidsambassadeur van de Verenigde Naties noemen. Het is de allereerste keer dat bedrijven uit deze regio zo'n erkenning behalen. Het gaat om BelOrta (Sint-Katelijne-Waver), Willemen Groep (Mechelen) en Smulders (Arendonk). Het certificaat is donderdagavond uitgereikt door UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek.

Met 91 zijn ze. De bedrijven die vanavond een duurzaamheidscertificaat hebben behaald, op de zevende ‘Voka Dag Duurzaam Ondernemen’ in Technopolis in Mechelen. De bedrijven hebben het afgelopen jaar onder begeleiding van Voka stappen gezet in een meer duurzame bedrijfsvoering.

Drie bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen hebben de absolute toperkenning gekregen. Daarvoor hebben ze een internationale jury moeten overtuigen en zijn ze leading binnen hun waardeketen. BelOrta (Sint-Katelijne-Waver), Willemen Groep (Mechelen) en Smulders (Arendonk) zijn vanaf nu ‘SDG Ambassador’. Als eersten in de regio.

LEES OOK. Hét product Made in Mechelen: Dit zijn de 14 genomineerden voor onze award!

“Als tuinbouwcoöperatie neemt BelOrta zijn verantwoordelijkheid om in de ganse keten de nodige stappen te zetten op het vlak van duurzaamheid. De aangesloten producenten moeten voor de verpakking van groenten en fruit maximaal gebruik maken van herbruikbare kratten. We geven financiële ondersteuning bij duurzame investeringen op hun bedrijf. Verder geven we hen advies om te voldoen aan duurzaamheidslabels”, zegt Wim Hubrechts, coördinator duurzaamheid bij BelOrta.

“Als familiale bouwgroep is het onze plicht om het voortouw te nemen in de transitie van onze sector en een nieuwe standaard te zetten”, zegt Tom Willemen, voorzitter van de raad van bestuur bij Willemen Groep. “Daarom werken we al 7 jaar samen met Voka en UNITAR om de SDG’s te verankeren in onze bedrijfsstrategie. Ons duurzaam beleid wordt gedragen door onze eigen mensen en onze partners. Deze erkenning is het resultaat van een geslaagde samenwerking waar we als groep trots op zijn.”

18.000 Vlaamse acties

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de UNITAR-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een erkenning van de Verenigde Naties krijgen.

“Door de samenwerking met Voka kunnen we niet alleen méér ondernemingen bereiken om met de SDG’s aan de slag te gaan. Maar het is ook een hefboom voor meer ambitieuze acties en initiatieven”, zegt Peter Wollaert, UNITAR Fellow en Algemeen Directeur van CIFAL Flanders.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 heeft Voka al meer dan 1.000 ondernemingen begeleid op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Samen hebben ze meer dan 18.000 acties uitgevoerd om één van de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering.

Het VCDO-charter is een product van Voka Mechelen-Kempen, in samenwerking met Cifal Flanders en met de steun van Fluvius en Pidpa.