Lisa-Marie Schodts van Studio Liv Lisa-Marie aan de ingang van haar winkel. Foto: Emily Samyn

Apotheker Lisa-Marie (32) maakt haar creatieve droom waar: een eigen keramiekstudio

Van apotheker tot oprichtster van een keramiekstudio en nu een creatief huis voor ambachten en ondernemers, dat is het verhaal van Lisa-Marie Schodts (32). Dit weekend zet ze de deuren van Studio LIV aan de Rectorijstraat op de Ransberg open voor iedereen.

Er schuilde altijd al een wetenschapper in Lisa-Marie. “Op mijn dertiende wist ik dat ik apotheker wilde worden”, vertelt ze. “Toen ik 18 was, ben ik dan ook farmacie gaan studeren. Dat verliep allemaal vrij vlot en dus ging ik na mijn studies voltijds aan de slag in een apotheek in Assent, waar ik tot voor enkele jaren woonde.”

Maar Lisa-Marie had ook een heel creatieve kant. Zo volgde ze van haar vijfde tot achttiende les aan de Hagelandse Kunstacademie. “Tijdens mijn studies is het creatieve een beetje op de achtergrond geraakt, tot ik besloot om samen met mijn mama acht jaar geleden een cursus keramiek te volgen, puur recreatief. Dat viel zo goed mee dat ik materiaal ben gaan aankopen en in het tuinhuisje van mijn ouders mijn eigen kleine werkplekje opbouwde.”

Eigen collectie

Eind 2019 had Lisa-Marie al een mooie eigen collectie opgebouwd. “Ik voelde me zeker genoeg om wat creaties aan te bieden op een hobbymarktje, maar toen kwam corona. Daar zat ik met mijn collectie”, zegt ze lachend.

“Toen heb ik het idee opgepikt om elke donderdag om 17 uur een item op sociale media te posten. De eerste die hierop reageerde, had het item te pakken. En zo is de bal aan het rollen gegaan.”

De coronaperiode was een bijzonder hectische periode in de apotheek, ondervond Lisa-Marie. “Na een hectische werkdag trok ik me terug in mijn atelier, waar ik kon ontprikkelen”, vertelt ze. “In de zomer van 2020 viel de lockdown gelukkig weg, maar dat najaar was het opnieuw zover. De angst sloeg me om het hart, want ik wilde niet opnieuw in die chaos terechtkomen. En dus nam ik de drastische beslissing om ontslag te nemen. Vandaag werk ik nog wel als freelance apotheker, één dag per week.”

Een creatieve thuis

De rest van haar tijd besloot Lisa-Marie te besteden aan haar keramiek. Met LM Ceramics startte ze met workshops keramiek, eerst in de woning van haar ouders.

“Samen met mijn intussen ex-vriend heb ik een huis gekocht in de Rectorijstraat op de Ransberg waar ik mijn eigen keramiekstudio had. Na de breuk verloor ik even de grond onder mijn voeten, maar dat gaf meteen ook de aanleiding om mezelf her uit te vinden.”

Lisa-Marie besloot haar woning te ‘delen’ met andere ondernemers, creatieve zielen en ambachtslieden.

“In mijn ‘living’ geef ik nu workshops keramiek, maar andere creatieve mensen krijgen hier ook de kans om workshops te geven of ondernemingen zijn hier welkom om opleidingen te geven. Tegelijk heb ik een winkeltje gemaakt, waar lokale ondernemers hun creaties kunnen verkopen. Dat gaat om exclusieve stukken, die zij hier aanbieden omdat ze zelf geen winkel hebben. Naast mijn eigen werken kan je hier dus ook elke zaterdag vanaf 2 november, tussen 9.30 tot 12.30 uur, terecht voor allerlei handgemaakte stukken, zoals handtassen, oorbellen, droogbloemen en zoveel meer.”

Eigen tempo

De les- en workshops keramiek vinden op meerdere momenten in de week plaats. “Je kan hier echt van nul starten”, zegt Lisa-Marie geruststellend.

“Het gaat hier niet om het mooiste kommetje of tasje te maken, maar om de beleving in de eerste plaats. Iedereen kan op zijn eigen tempo en met zijn eigen ideeën aan de slag, in alle rust. Hier kan je even het rugzakje van het hectisch en alledaags leven aan de kapstok hangen en je verliezen in creativiteit.”

LM Ceramics kent nu dus een nieuw verhaal als Studio LIV. Iedereen kan hiermee komen kennis maken tijdens de opendeurdagen, op zaterdag van 13 tot 17 uur en op zondag van 10 tot 14 uur. Alle info vind je op studio-liv.com en op de sociale media van Studio Liv.