Familiebedrijf Maeskes Roem miliebedrijf Maeskes Roem bestaat in 2025 exact 100 jaar. Foto: Maeskes Roem

Koffie van familiebedrijf Maeskes Roem krijgt label van ‘Streekproduct’: “Super fier op de erkenning”

Koffiebranderij Maeskes Roem uit Moorsel is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) erkend als traditioneel Vlaams streekproduct, en krijgt het bijbehorende Streekproduct-label. Familiebedrijf Maeskes Roem bestaat in 2025 exact 100 jaar. “Enkele weken geleden wonnen we nog de Ondernemersaward, met het label valt alles mooi op z’n plaats”, zegt Laura Callebaut van de koffiebranderij.

Vier nieuwe producten mogen voortaan het label ‘Streekproduct’ dragen, waaronder ook de koffie van koffiebranderij Maeskes Roem uit Moorsel. “Wij zijn super fier dat we het label ‘Streekproduct’ mogen dragen”, zegt Laura Callebaut van Maeskes Roem. “Enkele weken geleden won ik al de Ondernemersaward voor Maeskes Roem, mijn zus Celia heeft ervoor gezorgd dat onze koffie nu ook het label van ‘Streekproduct’ krijgt.”

Lees ook: Stem op jouw favoriete product voor de Made in award

100 jaar

“Volgend jaar bestaat Maeskes Roem 100 jaar. Het is alsof alles mooi op zijn plaats valt voor onze 100ste verjaardag, met het label en de award. Bovendien zijn we ook al jaren de huisleverancier van de stad Aalst. Het is dan ook heel fijn om erkend te worden voor onze Aalsterse koffie.”

De koffie van Maeskes Roem kreeg het label ‘Streekproduct’. Foto: Maeskes Roem

Maeskes Roem werd door koffiebrander Maes opgestart in 1925 in Gijzegem. Vandaar ook de naam. Het cliënteel bestond uit de vele kleine buurtwinkeltjes die vroeger in elke straat te vinden waren. Sinds 1969 is de koffiebranderij in handen van de familie Callebaut-De Plecker en verhuisde ze naar Moorsel.

Familiebedrijf

De koffiebranderij werd in 1993 voortgezet door Karl Callebaut en Bettina Mievis. “Mijn ouders hebben drie dochters, waarvan er twee werken in de koffiebranderij, onze andere zus studeert nog. In het bedrijf kan iedereen op elkaar rekenen, familieleden en niet-familieleden. Samen zijn we een hecht team, dat aanvoelt alsof we allemaal familie zijn.”

Kennis doorgeven

“In een groot bedrijf moet je knokken voor je plek en voor informatie, bij ons is dat anders. Mijn grootouders hebben dertig jaar kennis kunnen doorgeven aan mijn ouders. Zij hebben op hun beurt al die informatie doorgeven aan ons. Wij starten dus niet van nul, wel met zestig jaar kennis op zak. Het is een voorrecht om met zoveel kennis, die in geen enkele opleiding te vinden is, aan de slag te gaan”, besluit Laura Callebaut van Maeskes Roem.