De vrije beroepers zijn met bijna 430.000. In 2013 waren ze met net geen 275.000. Het gaat om een toename met 56 procent, terwijl de gemiddelde aangroei van zelfstandigen over diezelfde periode net geen 28 procent is.
“Uit onze eerdere analyses bleek al langere tijd dat vrije beroepers aan een opmars bezig zijn”, zegt voorzitter van de federatie Tom Bovyn, “maar nu zijn we ook afgetekend de grootste groep zelfstandigen”. Hij hoopt dat de overheid nu meer naar de noden van de groep zal luisteren. “Bij nieuwe regels kan de regelgever tijdens het wetgevend proces ons advies vragen. Wij kunnen daarbij terugkoppelen naar onze partners bij de beroepsgroepen zelf”, klinkt het.
Lees ook: Eén op twintig bedrijven betaalt losgeld aan hackers
Zo’n 61 procent van de vrije beroepers doet dit als hoofdbezigheid. Net geen drie op de tien doen het als bijberoep en tien procent is nog actief na pensioen.
De vrije beroepen trekken veel starters aan: in 2023 ging het om 40.000. Zes op de tien starten in Vlaanderen. Vrouwen zijn in de meerderheid met 51,17 procent. Het aantal starters ligt ook veel hoger dan zij die hun activiteit stopzetten: iets minder dan 17.000 vorig jaar. Vooral in de advocatuur zijn er veel starters én veel stopzettingen, blijkt uit de cijfers van de Federatie van Vrije Beroepen.
De vrije beroepers stellen samen ook 360.063 mensen tewerk, 100.000 meer op tien jaar tijd. “Ons gewicht in de tewerkstellingssector groeit stevig. Dat moet ook naar waarde worden geschat”, klinkt het. Daarom wil de Federatie van Vrije Beroepen een zetel in het paritair comité 330 (van de zorg, nvdr) en wil ze graag meer structureel overleg met de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB. Dat laatste is nodig omdat veel vrije beroepen een knelpuntberoep zijn, zoals dierenarts of accountant.
LEES OOK. Hét product Made in Mechelen: Dit zijn de 14 genomineerden voor onze award!