McDonald's Mechelen De nieuwe McDonald's in Mechelen is meteen ook de grootste in België. Foto: Dirk Vertommen

Nieuwe McDonald’s in Mechelen is grootste van België en eerste met ondergrondse drive-in: “De knapste van Vlaanderen”

Drie verdiepingen, meer dan 300 zitplaatsen en 130 medewerkers. De nieuwe McDonald’s op het Rode Kruisplein in Mechelen, die donderdag om 8 uur de deuren opent, is de grootste en een van de modernste van ons land. Het fastfoodrestaurant is ook het eerste met een ondergrondse drive-in én daar moet je niet de vesten voor rond.

Aannemers hebben op dezelfde locatie in een recordtijd van anderhalf jaar een gloednieuw complex neergepoot dat veel beter past in de omgeving van de toekomstige stadswijk Keerdok.

“Dit restaurant is een van de modernste vestigingen van het land, met onder andere een ondergrondse parking en McDrive, een primeur voor België. Na heel wat restaurants die we bouwden en verbouwden, is dit voor mij de kers op de taart. Qua omzet behoort dit restaurant tot de top tien van het land”

Marco Van Oppens, franchisenemer

De vestiging is een van de vijftien grootste in Europa. “Er zal dus veel belangstelling voor zijn.”

Voor de officiële opening woensdagmiddag werkte hij samen met een delegatie van het stadsbestuur enthousiast een Big Mac naar binnen. Groot kan je het restaurant met 315 zitplaatsen binnen en nog eens 117 op het terras zonder enige overdrijving noemen. De nieuwbouw telt drie verdiepingen. “Op de benedenverdieping en op de eerste verdieping vind je maar liefst tien dubbelzijdige kiosken om vlot je bestelling door te geven. Van zodra ze klaar is, brengt een van onze medewerkers ze aan tafel”, vertelt Van Oppens.

Voor deze opening heeft de franchisenemer zijn bestaande team uitgebreid met dertig mensen. Van de 130 personeelsleden zijn er 65 vast in dienst. “Een restaurant is maar zo sterk als de mensen die het runnen. Een goede attitude is voor mij een cruciale eigenschap voor een werknemer”, zegt hij.

Marco Van Oppens, intussen franchisenemer in liefst tien restaurants, begon zelf 33 jaar geleden als student te werken bij de keten.

Ravotten op twee verdiepingen

Een van de blikvangers in de nieuwbouw is een reuzegrote speelruimte voor de jongste bezoekers. “In deze McDonald’s kunnen ze naar hartenlust ravotten. De speelruimte strekt zich uit over twee verdiepingen. Daardoor kunnen kinderen letterlijk van de eerste verdieping naar de benedenverdieping glijden via een kronkelende glijbaan”, legt de franchisenemer uit.

 

McDonalds Mechelen
Burgemeester Bart Somers en schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen probeerden samen met uitbater Marco Van Oppens als eerste een Big Mac. Foto: Dirk Vertommen

Klanten die weinig tijd hebben, kunnen een menu afhalen in het restaurant of via de ondergrondse McDrive, waar de keuken van het restaurant zich vlakbij bevindt. “Bestellingen brengen we met liften naar boven”, zegt Marco Van Oppens.

In de parkeergarage, die plaats biedt voor veertig auto’s, zijn er ook acht oplaadpunten voor elektrische wagens. Op termijn, wanneer de aanleg van de omgeving meer opgeschoten is, komt er nog een fietsenstalling met 42 plaatsen.

Het restaurant maakt deel uit van heel de herontwikkeling van de buurt rond het Keerdok tot een nieuwe stadswijk. Om ervoor te zorgen dat het restaurant architecturaal goed aansluit bij de rest van de wijk heeft McDonald’s België samengewerkt met architectenbureau Archipelago. “Het restaurant is al jaar en dag een referentie in Mechelen. Het was ondenkbaar dat het zou moeten wijken voor de ontwikkeling van het nieuwe Keerdok. Nu is het de knapste McDonald’s van Vlaanderen”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).

Duurzaam gebouw

In nauw overleg met de stad kwam er een ontwerp tot stand dat qua vormgeving een heel stuk verder gaat dan de typische fastfoodrestaurants op invalswegen. “De architectuur ligt in lijn met de andere projecten op de site, zodat het een samenhangende wijk wordt. We zijn blij dat McDonald’s zich zo perfect integreert op deze zichtlocatie”, vertelt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Stadsontwikkeling.

 

Zo ziet de grootste McDonald’s van België eruit

McDonalds
McDonalds
McDonalds
McDonalds
McDonalds Mechelen

Het nieuwe restaurant op de vesten is het eerste gebouw van McDonald’s België dat het BREEAM-certificaat behaalt voor duurzaamheid. Zo is het complex uitgerust met een groendak, zonnepanelen, energiebesparende toestellen, waterloze urinoirs en toiletten worden gespoeld met het water uit tanks die regenwater opvangen.

Het restaurant bevindt zich op het Rode Kruisplein 5 in Mechelen. De parking en de McDrive zijn toegankelijk via de Guido Gezellelaan en via de Antonia Wolversstraat aan parking Keerdok. “Wegrijden kan langs het hotel via de Antonia Wolversstraat. Zo kom je rechtstreeks opnieuw uit op de N16”, vertelt Van Oppens.

Klanten zijn dagelijks welkom van 8 uur tot middernacht, op vrijdag en zaterdag tot 2 uur ’s nachts. Ontbijten kan vanaf 8 tot 10.30 uur. Voor wie zijn bestelling liever laat leveren, is er elke dag van 8.30 tot 23.30 uur ook McDelivery.