Yucopia Carl Vranken (links) en Olivier Glorieux (rechts).

Yucopia ontwikkelt AI-bot voor bedrijfsaankopen van Vlaamse overheid: “Tijd en kosten besparen”

Binnenkort kunnen 19.000 ambtenaren van de Vlaamse overheid beroep doen op een 'aankooprobot' voor al hun (werkgerelateerde) boodschappen. De overheid gaat daarvoor samenwerken met de Mechelse start-up Yucopia, die een AI-oplossing uitwerkte op maat van hun behoeften. Door de aankoopprocedures te automatiseren en een beter overzicht te krijgen op haar bestellingen, wil de Vlaamse overheid zowel tijd als kosten besparen.

Veel bedrijven en overheden worstelen met de administratieve procedures die bedrijfsaankopen met zich meebrengen. Wanneer medewerkers een aankoop moeten doen, zijn ze vaak niet op de hoogte van alle gemaakte afspraken en contracten met leveranciers. Ook de Vlaamse overheid is bekend met deze uitdagingen.

Lees ook: Out of office: Olivier Glorieux (Yucopia): “Ongegeneerd niets doen is ondergewaardeerd, maar ik heb het nog niet onder de knie”

“Binnen de verschillende instellingen van de Vlaamse Overheid werken we met zo’n 10.000 leveranciers. Tegelijk zijn er 19.000 ambtenaren die constant aankopen moeten regelen via die leveranciers. Je kan je voorstellen dat er wel wat tijd en werk kruipt om al die aankopen gecoördineerd te laten verlopen”, legt Carl Vranken, afdelingshoofd bij Het Facilitair Bedrijf, uit.

 

“Een AI-oplossing zoals die van Yucopia binnen onze organisatie is een belangrijke stap richting efficiëntie. We verwachten dat dit systeem ons niet alleen tijd en geld zal besparen, maar ook de interactie met onze leveranciers zal verbeteren”

Carl Vranken, afdelingshoofd bij Het Facilitair Bedrijf

KOOPR

Naast specifieke aankoopsoftware, ontwikkelde Yucopia als oplossing voor de complexe aankoopprocedures de AI-bot ‘KOOPR’. De AI-toepassing begeleidt en registreert alle online aankopen van medewerkers, koppelt deze aan de juiste leverancier en synchroniseert ze naadloos naar een centraal boekhoudsysteem. Het is daardoor in een oogopslag duidelijk wie wat waar en wanneer heeft gekocht, waar het product zich bevindt en wat de status van de factuur is.

“Yucopia is met KOOPR als het ware een ultieme kruisbestuiving tussen Google, Bol en Chat GPT, maar dan specifiek gericht op bedrijfsaankopen en op maat van het bedrijf dat de toepassing gebruikt. We staan met deze technologie aan de wieg van procu-tech en de volledige automatisering van aankoopprocessen in het bedrijfsleven. Wij zijn bijzonder trots op deze samenwerking met de Vlaamse overheid en kijken ernaar uit om hun werking naar een volgend niveau te tillen”

Olivier Glorieux, CEO van Yucopia

Van start-up naar scale-up

Met de Vlaamse Overheid is Yucopia niet aan zijn proefstuk toe. Sinds zijn oprichting in 2019 ontwikkelde Yucopia al voor een groot aantal ondernemingen en overheisinstellingen oplossingen die hun aankoopprocedures efficiënter maken. Zijn oplossing trok al de aandacht van verschillende investeerders. Zo haalde de Vlaamse start-up net nog 1,5 miljoen euro op, deels bij Microsoft.

Lees ook: Stad Mechelen neemt als eerste virtuele aankoopassistent in dienst

Het is de ambitie van Yucopia om binnen de drie jaar te groeien naar een omzet van 10 miljoen euro. De onderneming maakt zich dan ook klaar om te schalen naar Europa en de transformatie van start-up naar scale-up waar te maken.