Als je op een quiz de vraag krijgt wie de rijkste Belg is, zou het antwoord Eric Wittouck moeten zijn. In de nieuwste editie van het boek De 100 rijkste Belgen voert hij het klassement aan. De Brusselaar heeft volgens het boek een vermogen van 10,8 miljard euro, dat is opgebouwd dankzij het familiebedrijf Tiense Suiker en een forse investering in de Amerikaanse vermageringsgroep Weight Watchers.
In het lijstje van rijkste Antwerpenaren staat de familie Roussis-Van Gorp op 1. Drie jaar geleden stond die familie nog op plaats 2, maar ze heeft de familie Van Rompuy, die de bank Argenta heeft grootgemaakt, nu van de gouden troon gestoten. Het echtpaar Theo Roussis en Gunhilde Van Gorp is al lang de drijvende kracht achter het bedrijf Ravago in Arendonk, dat onder meer plastics recycleert en die plastic korrels en chemische grondstoffen aan 49.000 bedrijven over de hele wereld verkoopt. Sinds 2022 heeft Axel, de zoon van Theo, de rol van CEO van Ravago overgenomen.
Miljard erbij
De familie geeft nooit interviews, maar is wel een belangrijke sponsor in het Arendonkse verenigingsleven. Haar vermogen is in drie jaar gegroeid van 2,2 naar 3,18 miljard euro. Dat komt vooral door overnames, waardoor de waarde van Ravago fors is gestegen. In 2022 heeft Ravago bijvoorbeeld zijn Franse sectorgenoot Emeraude overgenomen.
“De nettowinst van Ravago is gestegen van 281 miljoen euro in 2021 naar 796 miljoen euro in 2022”, zegt Ludwig Verduyn, auteur van De 100 rijkste Belgen. “De waarde van de vermogens van de families zijn onder meer berekend op basis van de winsten die een vennootschap maakt. Hoe meer winst een bedrijf maakt, hoe hoger de toekomstige overnameprijs van het bedrijf kan zijn.”
Sprong van Fernand Huts
In het geval van Fernand Huts is er iets opmerkelijks aan de hand. Zijn vermogen is volgens de redactie van De 100 rijkste Belgen in drie jaar gestegen van 1,5 naar 2,8 miljard euro. “Wij baseren ons daarvoor onder meer op de geconsolideerde jaarrekening die Huts met zijn bedrijf Katoen Natie neerlegt in Luxemburg”, zegt auteur Ludwig Verduyn. “Daaruit blijkt dat zijn nettowinst in één jaar fors is gestegen: van 135 miljoen euro in 2021 naar 185 miljoen euro in 2022. Ook zijn zogenaamde ebitda (dat is de brutowinst van Katoen Natie, dus zonder rekening te houden met intresten die op leningen moeten worden betaald, belastingen en afschrijvingen, red.) is fors gestegen. Voor een bedrijf zoals Katoen Natie mag je ervan uitgaan dat een overnemer er minstens zes of zeven keer die ebitda voor betaalt.”
De nettowinst van 185 miljoen euro van Katoen Natie was in 2022 trouwens de op één na hoogste in de geschiedenis van het bedrijf. Fernand Huts zegt dat het goede resultaat onder meer te danken is aan een hogere productiviteit. Van de winst werd in 2022 zo’n tien miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan de familie Huts. Fernand Huts is met Katoen Natie ook eigenaar van het afvalverwerkingsbedrijf Indaver en heeft ook de Boerentoren in Antwerpen gekocht.
Familie Moortgat
Er is nog een andere opmerkelijke verschuiving in de top van de rijkste Antwerpse families. De familie Moortgat, eigenaar van brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk (Puurs-Sint-Amands), stond in 2022 nog op plaats 10 met een vermogen van 757 miljoen euro. Vandaag staat ze met 1,7 miljard euro op plaats 5.
“Die sterke stijging heeft te maken met een erfeniskwestie”, zegt Ludwig Verduyn. “De familie Moortgat is de opvolging aan het voorbereiden. De aandelen van het bedrijf zijn ondergebracht in private stichtingen. De kinderen krijgen de naakte eigendom van de aandelen. De ouders, zoals CEO Michel Moortgat, behouden wel het management van de vennootschap en beslissen dus bijvoorbeeld over de uitkering van dividenden.”
Oké, maar waarom leidt zo’n voorbereiding van een erfenis dan tot zo’n sterke stijging van het vermogen? “Dat komt omdat de waarde van de vennootschap bij zo’n regeling wordt geoptimaliseerd”, zegt Ludwig Verduyn. “Stel dat er een magazijn al tien jaar in de boekhouding staat voor een waarde van 250.000 euro. Nu de echte waarde van een bedrijf moet worden bepaald, kan bijvoorbeeld blijken dat zo’n magazijn intussen 2,5 miljoen euro waard is. Dan kan die waarde dus in de boeken worden aangepast en is ook het bedrijf ineens in waarde gestegen, waardoor de familie erachter dus rijker is. Voor alle duidelijkheid: zo’n waardeverhoging kan natuurlijk alleen onder het toezicht van een onafhankelijke bedrijfsrevisor en vaak houdt ook de fiscus een oogje in het zeil.”